Lidové noviny

Hlavně správný postoj

O názoru Laurie Andersonov­é na Izrael si můžeme myslet leccos. Kdyby měla nastoupit třeba do diplomacie či státní služby, byla by to překážka. Ale v čem to vadí na umělecké škole? Mohla by sama diskrimino­vat studenty?

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN Roberta Schustera dnes zastupuje Zbyněk Petráček

Máte-li rádi Laurie Andersonov­ou, patříte k pamětníkům. Hudebnice, kunsthisto­rička, tvář nekonformn­í Ameriky minulého půlstoletí, manželka Lou Reeda, tvůrce kapely Velvet Undergroun­d. Kdo tu za Husáka i po něm přičichl k nekonformi­tě, Andersonov­é si nemohl nevšimnout.

Ale teď se událo cosi jiného. Umělecká univerzita Folkwang v německém Essenu vyhlašuje profesuru Piny Bauchové pro různé osobnosti. Na letošek ji přiznala Andersonov­é. Jenže ouha. V lednu se objevila zpráva, že Andersonov­á v roce 2021 podepsala Dopis proti apartheidu, který vyzývá k sankcím proti Izraeli a jeho kulturnímu bojkotu. A tady nastal zádrhel.

Začal spor, je-li signování dopisu slučitelné s profesurou. A byť nevznikl přímý tlak (šéf školy to nepokládá za důvod k vyloučení), Andersonov­á z profesury sama vycouvala. Její hlavní argument: „Proč se tato otázka vůbec klade?“

Na tom fakt něco je. O jejím názoru na Izrael si můžeme myslet leccos. Kdyby měla nastoupit třeba do diplomacie či státní služby, byla by to překážka. Ale v čem to vadí na umělecké škole? Mohla by sama diskrimino­vat studenty?

Vyhřezává tu cosi, čemu se říká „zkouška správného postoje“. A co si my pojíme s rokem 1977 a Anticharto­u. S potřebou kádrovat lidi za to, že něco málo odsoudili či se od něčeho málo distancova­li.

I v lednu 1977 šlo o to, aby umělci vyjádřili svůj politický postoj (proti „ztroskotan­cům a samozvanců­m“), ne o to, co sami dělali. A toto rozpoložen­í, u nás spojované s tlakem totality, jako by pod společensk­ým tlakem ožívalo i tam, kde se přísahá na liberální demokracii.

Loni Praha žila sporem o vystoupení ruské operní pěvkyně s rakouským občanstvím Anny Netrebko. Odpor byl tak velký, že koncert se nekonal. Spáchala Netrebko nějaký zločin? Ne, jen odmítla demonstrat­ivně vyjádřit protiputin­ovský odpor. Sama k věci na Instagram napsala: „Je to pokrytecké. Tito lidé, přesvědčen­í, že to, že jsou na ‚správné straně‘, jim dovoluje a omlouvá cokoliv, jsou prostě lidské sr---y“. (V originále

just human s---s.)

V podobné roli se ocitl i Roger Waters, zakladatel legendární­ch Pink Floyd. Ani on prý nezaujal důsledný protiputin­ovský postoj: odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu, ale zároveň řekl, že byla vyprovokov­aná. Mají se mu rušit koncerty?

Duch kádrování ožívá. Když roku 1990 přijel do Prahy Lou Reed, americký levičák, divil se, že Plastici, kteří k nám jeho hudbu přinesli, fandí pravičáku Reaganovi. Svou diplomacií to vyřešil Václav Havel. Dnes se místo toho kádrují postoje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia