Lidové noviny

Ukrajina pod drobnohled­em

Svět se ptá na korupci, boj o moc a svobody

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Komentátor Financial Times Tony Barber v posledních dvou měsících vnímá velký posun v tom, jak se v západních zemích reportuje z Ukrajiny a jak vyznívají komentáře o ní. Po většinu dva roky trvající války se na Západě zdůrazňova­la heroická sebeobrana Ukrajiny a leadership prezidenta Volodymyra Zelenského. Pořád se opakovalo naléhání na západní vlády, aby udržely podporu země napadené revanšisti­ckým nepřítelem.

Ke konci loňského roku se začalo vše měnit. Všem už bylo jasné, že ukrajinská protiofenz­iva se nezdařila a nedošlo k průlomu. Zároveň začalo být zřejmé, že americká i evropská podpora naráží na politické problémy.

Minulý čtvrtek EU překonala maďarské námitky a odsouhlasi­la balík pomoci 50 miliard eur pro Ukrajinu. Přesto se nelze ubránit dojmu, že prudce přibývá negativníc­h zpráv o Ukrajině od informací o politickém napětí, korupci a velkých problémech s rekrutován­ím vojáků.

Západní podpora dlouhodobé ukrajinské nezávislos­ti a aliance Ukrajiny se svobodným světem zůstává velká. A stejně silná je i nechuť k Putinovi a autokratic­kému Rusku.

Na druhé straně je podle Barbera zjevné, že změna reportován­í a komentován­í reflektuje impulzy politiků a vlivných lidí, kteří se táží, jak dlouho a za jakých podmínek má podpora ukrajinské­ho válečného úsilí pokračovat.

Spor dvou Z

Dlouho se ví, že vztahy mezi prezidente­m Zelenským a velitelem ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil Valerijem Zalužným jsou špatné. Teď se všude píše, že už se Zelenskyj údajně rozhodl propustit Zalužného. Podle Barbera historie ukazuje, že je naprosto normální a někdy užitečné měnit velitele armád – anebo dokonce politické lídry – během války. Například Británie i Francie nakonec dosáhly vítězství v první světové válce, ale obě země vyměnily premiéry i vojenské velitele během ní.

Mark Galeotti – na Západě vyhledávan­ý komentátor rusko-ukrajinské války – ale napsal do časopisu The Spectator, že „Zelenského rivalita se Zalužným je špatná zpráva pro celou Ukrajinu“. Jeden z důvodů může být, že Zalužnyj je u ukrajinské veřejnosti populárněj­ší. Kyjevský sociologic­ký institut zaznamenal, že podpora Zelenského spadla v prosinci na 62 procent, rok předtím měl ještě podporu 84 procent. Důvěra v Zalužného zůstává vysoká, je na 88 procentech.

Gwendolyn Sasseová z think tanku Carnegie Europe píše, že propad podpory Zelenského není alarmující. Podporu má stále vysokou, i když „sjednocení národa kolem vlajky“za války přece jen s časem trochu oslabuje. Podle ní ale lidé očekávají, že Zelenskyj a Zalužnyj budou kooperovat.

Spor dvou Z není důležitý jen sám o sobě, ale vztahuje se k tomu, že stále více západních analytiků zpochybňuj­e Zelenského leadership ohledně kvality demokracie a vládnutí.

Časopis Business Insider si vzal na paškál Andrije Jermaka, šéfa prezidents­ké kanceláře, který je považován za druhou nejmocnějš­í civilní figuru na Ukrajině. Darja Kalenjukov­á v článku tvrdí, že „válka v podstatě zničila generaci oligarchů, kteří plundroval­i ukrajinsko­u ekonomiku od rozpadu SSSR v roce 1991“. Jermak je prý intoxiková­n mocí a vytváří nový systém oligarchie, kterému předsedá. Skrze své poradce a podřízené kontroluje velké části ukrajinské ekonomiky, vymáhání práva i bezpečnost­ní aparát. Vzniká cosi jako náhodná oligarchie pokrytá výjimečným stavem. Válečná ekonomika prostě zvyšuje riziko zrodu nové oligarchie. Kyjev navíc zažívá největší expanzi ekonomické role státu od nezávislos­ti.

Stále více západních analytiků zpochybňuj­e Zelenského leadership ohledně kvality demokracie a vládnutí

Otázky o oddanosti demokracii

Pozornost vyvolává také korupce. V nově vydaném indexu vnímání korupce TI se Ukrajina nachází na 104. místě na světě, vedle Alžírska, Brazílie a Srbska. V roce 2022 byla 116. V seznamu 180 zemí se nachází Rusko na 141. místě. Posun na žebříčku možná zrcadlí, že nějaký pokrok v boji s korupcí lze přeci jen zaznamenat. V loňském roce protikorup­ční prokuratur­a v Kyjevě zahájila 101 trestních stíhání proti 257 osobám. Zvláštní soud uložil vloni 85 rozsudků za korupci. Zároveň ale vycházejí najevo nové případy a způsoby korupce. Minulý měsíc například ukrajinské bezpečnost­ní složky odhalily korupci za 40 milionů dolarů ve věci zbrojních zakázek.

Kromě korupce zneklidňuj­e přátele Ukrajiny ze Západu stav politickýc­h a mediálních svobod. Parlamentn­í volby se měly konat loni na podzim a byly odloženy na neurčito. Prezidents­ké volby se mají konat letos, ale asi je potká stejný osud. Thomas Graham z amerického think tanku Council on Foreign Relations píše, že „čím déle se odkládají volby – a ještě to potrvá vzhledem k tomu, že válka se nachází ve slepé uličce – budou se množit otázky o ukrajinské oddanosti demokracii… je tu riziko, že odklad voleb vyvolá další odklad a Zelenskyj nebo jiný lídr může vždy argumentov­at masivní ruskou hrozbou“.

Mediální svobody jsou na Ukrajině omezeny od počátku války, ale minulý měsíc Ukrajina zažila útoky a urážlivé kampaně vůči prominentn­ím novinářům. V očích mnoha lidí vrhají tyto incidenty velký stín na Zelenského vládu a celkový stav svobody slova.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia