Lidové noviny

Nekontrove­rzní král

Před sto lety se narodil šumavský převaděč Hasil

- Zbyněk Petráček

Snažíte se o mediální úspěch? Pak si vyberte kontroverz­ní téma. Už samo slovo kontroverz­ní – sdělující jen to, že na něco není jednotný názor – přitahuje pozornost. Je „klikací“, říká se v digitální době. Třeba bratři Mašínové. Byli to frajeři, kteří se v roce 1953 prostřílel­i do Západního Berlína? Tady zní „ano“. Mají dostat státní vyznamenán­í? Tady se většina kloní k „ne“. Byli kontroverz­ní, zabili i příslušník­a SNB a pokladníka. Podobně je to se vztahem k Izraeli. Má právo na obranu? Většina říká „ano“. Může při tom zabít více lidí v hamásovské Gaze, než kolik Hamás zabil jeho občanů? To už je kontroverz­ní, zní světem.

Jen málo lidí či událostí lze řadit mezi nekontrove­rzní. Jedním z nich je Josef Hasil, muž, který se narodil 8. února 1924 a stal se vzorem pro titul „král Šumavy“, používaný i pro jiné. Třeba pro českého Němce Kiliána Nowotného.

Hasil se narodil v šumavském Zábrdí. Za války byl totálně nasazen v Pasově, v březnu 1945 utekl do Čech a pomáhal partyzánům. Za třetí republiky vstoupil do SNB (jako filmový major Zeman), tehdy střežící hranice, ale po únoru 1948 sám začal pomáhat těm, kteří chtěli „přes čáru“. Byl zatčen a odsouzen k devíti letům vězení. Po půl roce utekl a dostal se do západního Německa (jako bratři Mašínové), kde pracoval pro americkou CIC. Jako agent chodec opět převáděl lidi přes hranice. V roce 1950 padl při přestřelce jeho bratr Bohumil, sám Josef byl zraněn. Tuto profesi pověsil na hřebík v roce 1953, kdy byla hranice oplocena elektrický­m drátem.

Může proti tomu někdo něco namítat? Považovat to za kontroverz­ní? Snad jen jeho vlastní rodina, neboť Josef Hasil tu zanechal ještě nenarozené­ho syna (spatřil ho až v roce 1990). Nicméně patřil mezi ty, o kterých se nemusí říkat „ano, ale“. Což jistě neznamená, že kontroverz­ní osobnosti máme vylučovat z dějin. Právě na příkladu Josefa Hasila si můžeme uvědomit, že kdybychom měli uznávat jen ty zcela nekontrove­rzní, jak málo by jich bylo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia