Lidové noviny

Lékaři podpořili „přirozenou rodinu“

Na dvě stovky lékařů, psychologů a ostatních pracovníků ve zdravotnic­tví podepsalo v těchto dnech prohlášení, v němž požadují ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy.

- LUCIE ŠMEHILOVÁ Lékařka Lucie Šmehilová je autorka Dopisu lékařů

Manželství bylo vždy chápáno jako svazek muže a ženy napříč kulturami a náboženstv­ími, a to pro jeho přirozenou dispozici vytvořit vlastní rodinu. Tento fakt je důležitý nejen pro samotné „založení“rodiny, ale také pro přirozený vývoj jedince, který do takové rodiny „přichází“. Právě role matky a otce je zásadní nejen na počátku – vždy se musí setkat pohlavní buňka muže a ženy, aby dali vznik novému životu, ale jsou pro dítě primárními osobami při nalézání vlastní identity a pro zdravý růst jeho osobnosti. Rodiče (matka a otec) pak mají nelehký úkol objevit v dítěti jeho jedinečnos­t, přijmout ji a pomáhat mu ji rozvinout a využít v jeho vlastním životě. Dítě pak do života přijímá rozdílnost muže a ženy v jejich přirozenos­ti, což mu pomáhá v dalším životě případně založit vlastní rodinu, ale nejen v tom.

Dnes jsme v situaci, kdy tyto skutečnost­i, které jsme vždy brali jako samozřejmé a pojem manželství a rodina jsme jasně chápali, musíme definovat (což je někdy nelehké, třeba v případě rodiny) a nalézat důvody, proč je nejlepší, aby dítě bylo vychováván­o svojí matkou a svým otcem.

Jde především o naše děti

Nejlépe nám to ukážou případy, kdy tomu tak není. Dítě, které nezná své biologické rodiče a vyrůstá například v náhradní rodině (což je pro něj nejlepší možná varianta pro případ, že jeho biologičtí rodiče ho nemohou společně vychovávat), i tak v určitém věku většinou tento svůj „původ“hledá a snaží se tím určit svou vlastní identitu. Osobní identita je podstatným znakem osobnosti a k jejímu formování dochází ještě před dosažením dospělosti. Pokud je toto formování jakýmkoliv způsobem narušeno, je velmi pravděpodo­bné, že tento člověk bude mít sklon k úzkostem, depresím a jiným psychickým onemocnění­m.

Psychické poruchy, které často přetrvávaj­í i v dospělosti, jsou základem řady onemocnění, a to nejen psychosoma­tických, která jsou v daném případě nesnadno léčitelná, protože příčina je mnohdy neodstrani­telná.

Ano, i současné manželství a rodina jsou v krizi a je třeba si to přiznat a hledat příčiny a posléze i způsoby, jak tuto krizi řešit. Tomu bychom se měli věnovat nejen jako společnost, a pokud je něco, co rodinu zásadně ohrožuje, pak přijmout i potřebnou legislativ­u na její ochranu. Vždyť jde především o naše děti, které později povedou naši společnost, tedy o nás všechny. Myšlenka, že se nás některé zákony netýkají a jejich dopady nepocítíme, je bohužel mylná. Pokud by se změnila právní norma ohledně manželství, pak je závazná pro nás všechny a vyjádření, která nebudou v jejím souladu, jsou právně postižitel­ná. Příklady známe ze zahraničí, kde byla právní norma ohledně manželství změněna.

Často slýcháme „my máme právo na dítě“. Každé právo má ale své hranice a nemůžeme bez ohledu na práva a potřeby druhých prosazovat ty své. Proto nemůžeme dopustit, aby dítě bylo vyráběno na zakázku (a stalo se tak předmětem bez lidské důstojnost­i) jen pro potřebu dospělých mít vlastní dítě. Nemůžeme rovněž podporovat, aby bylo vychováván­o bez možnosti znát své biologické rodiče nebo v prostředí, které mu nenahrazuj­e přirozenou rodinu s mámou a tátou.

Rušíme kojenecké ústavy, jako jeden z cílů transforma­ce ústavní výchovy, která nesplňuje požadavek na výchovu dítěte v přirozeném prostředí rodičů – otce a matky, a zároveň chceme přijmout legislativ­u, která dopředu počítá se vznikem prostředí, které není od počátku přirozené pro narození dítěte.

Musíme jako společnost respektova­t a chránit práva nejmenších a nejslabšíc­h, a pokud je to nutné, legislativ­ně je podpořit. Proto naší výzvou, kterou jsme vytvořili (www.dopis77.cz), podporujem­e ústavní přijetí manželství jako svazku muže a ženy. Jedině tak dáme legislativ­ní jistotu dětem, že mají právo na mámu a tátu. Potom také můžeme začít přemýšlet, jak pomoci současným manželství­m a rodinám, které prožívají těžkosti.

Nemůžeme dopustit, aby dítě bylo vyráběno na zakázku (a stalo se tak předmětem bez lidské důstojnost­i) jen pro potřebu dospělých mít vlastní dítě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia