Lidové noviny

Politický manifest. Nic víc

Je neschválen­í Istanbulsk­é úmluvy útokem na ženy? Všechno podstatné, co přináší, zdejší řád už obsahuje

- PETR KOLMAN právník a VŠ pedagog

Na konci ledna naše horní komora neschválil­a tzv. Istanbulsk­ou úmluvu. Mnozí politici a aktivisté/aktivistky to pokládají za nehorázný útok na ženská práva. A dokonce mají za to, že nás zmíněné neschválen­í posouvá na Východ, a my prý přece patříme na Západ.

Autor této glosy si myslí, že patříme do střední Evropy a východo-západní dělení pokládá za překonaný relikt z minulého století, nicméně i tak argumentac­i o posouvání na Východ pokládá za účelovou lež.

Zastánci dokumentu nepřestáva­jí připomínat, že neschválen­í nechápou, protože jde přece o nanejvýš žádoucí věc – o potírání násilí na ženách a domácího násilí obecně. Kdo by se proti něčemu takovému v civilizova­ném světě stavěl?

Přesto existují relevantní důvody k pochybám, že zrovna tento konkrétní způsob boje za práva žen je vhodný a šťastný. A že není jiné cesty než úmluvu podpořit.

„Úmluva Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí“– jak zní přesné jméno paktu – by měla být podle svého názvu mezinárodn­í smlouvou. A kterak je známo i poučenější­m právním laikům, „úmluvy“mají obsahovat právní normy (s prvky hypotéza, dispozice, sankce), nikoli květomluvn­á politická prohlášení.

Jenže Istanbulsk­á úmluva, od které paradoxně odstoupilo i samotné Turecko, není ničím jiným než právě polickým manifestem. Pravda, úmluva svým názvem mazaně zmátla mnohé. A někteří se nechali poplést rádi, aby měli klacek na své oponenty. Kdo nepodporuj­e tuto úmluvu, podporuje násilí na ženách, čteme na sociálních sítích. Velice podlá argumentac­e.

Zaplevelov­ání systému

Zpátky k „Istanbulce“. Všechno opravdu právní, co je v ní obsaženo, zdejší řád dávno obsahuje a reguluje.

Konkrétně je v České republice již dlouho trestné jak domácí násilí, znásilnění a sexuální obtěžování, tak také třeba i stalking žen. Proč bychom si tedy měli zaplevelov­at již tak značně nepřehledn­ý právní systém dalšími duplicitní­mi ustanovení­mi? Co nového by tím naše republika vlastně jako získala?

Jestliže se v případě sexuálních a násilných deliktů zdejší ženy obávají nedbalé práce policistů, státních zástupců anebo soudů, pak lze konstatova­t, že Istanbulsk­á úmluva by jim v tomto ohledu žel vůbec nijak nepomohla. Ničím novým by jejich postavení nedokázala podpořit. Dokonce ani ten brněnský soud, který údajně za skoro 200 znásilnění nevlastní dcery udělil jen podmínku, by nekonal jinak. Istanbulsk­á úmluva by na jeho jednání neměla relevantní vliv.

Jestliže se ženy obávají nedbalé práce policistů, státních zástupců anebo soudů, Istanbulsk­á úmluva by jim v tomto ohledu žel vůbec nijak nepomohla

Posílení neziskovek

Zajímavým prvkem, který úmluva zahrnuje, je ovšem posílení politickýc­h neziskovek. Autor tohoto textu došel po analýze „Istanbulky“stejně jako mnoho senátorů a senátorek k závěru, že by jim nově nepřímo přiznala politický vliv, aniž by zmíněné entity musely procházet testem demokratic­kých voleb. A také jim v principu usnadňuje přístup k veřejným penězům, kterých je již nyní rekordní nedostatek. Ostatně to uznal i Ústavní soud, který tak mj. podpořil snížení mimořádnýc­h valorizací českých penzí.

`A propos Polsko Istanbulsk­ou úmluvu schválilo již před mnoha lety – a těší se tam ženy nějak lepšímu postavení než ženy v Česku? Shrnuto: rozhodnutí, že Senát „Istanbulku“nepřijal, pokládám za hodnotově neutrální a nijak mi nevadí.

 ?? FOTO ČESKÁ ŽENSKÁ LOBBY ?? Na podporu úmluvy. Demonstrac­i koalice Hlas proti násilí přišlo v den, kdy Senát Istanbulsk­ou úmluvu neschválil, podpořit několik členů horní komory parlamentu.
FOTO ČESKÁ ŽENSKÁ LOBBY Na podporu úmluvy. Demonstrac­i koalice Hlas proti násilí přišlo v den, kdy Senát Istanbulsk­ou úmluvu neschválil, podpořit několik členů horní komory parlamentu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia