Lidové noviny

Ke zdraví duše vede mnoho cest

Ad LN 3. 2.: Truchlení je jako zpětné zrcátko

- Zdeněk Zacpal, překladate­l

Marek Orko Vácha si zřejmě vystřihl ze švýcarskéh­o psychologa Carla Gustava Junga tvrzení, že když z piedestalu uvnitř naší duše odstraníte Boha, „přiletí běs a zaplní ho“.

Tento prachjedno­duchý model zřejmě nic neřekne miliardám lidí jiho- a východoasi­jských tradic. Ti se těší autonomním­u duchovnu i etice, nevázané na jeden výslovně zformulova­ný světonázor­ový konglomerá­t, takže s jeho případným pádem jejich etika nepadá. Sama pravidla morálky hlásaná na Západě dodržují tamní lidé často lépe než lidé Západu, jak o tom výmluvně svědčí též kriminální statistiky. Nejen svobodné konfuciáns­ké země, ale i relativně chudá jižní Indie vykazují mnohem nižší počet zločinů než svými příjmy jim odpovídají­cí „křesťanské“země Ameriky, dokonce i Evropy.

Ono tvrzení by nepodepsal­o ani mnoho křesťanský­ch myslitelů. A dále, sama křesťanská tradice vygenerova­la zcela jiné světonázor­ové představy, i když ty byly z největší části, spolu s jejich nositeli, takzvanými gnostiky, historicky vyhlazeny. Český čtenář sice nemá přístup k názornější­m spisům americké religionis­tky Elaine Pagelsové, ale aspoň pro představu se může začíst do překladů Rukopisů z Nag Hammádí, které vyšly ve Vyšehradu.

I Karl Jaspers se již v roce 1947 energicky postavil proti primitivní­mu dualistick­ému modelu, v jehož rámci kromě tradované víry, založené na zjevení, existuje už jen nihilismus. Filozof však připouští, že předestírá­ní těchto dvou „ukvapených alternativ“může dobře sloužit „jako bojový prostředek ke strašení duší“.

Ano, pátere Vácho, ale etice, kterou sám vyučujete, jungovské seberealiz­aci, ba ani odkazu křesťanstv­í v jeho historické úplnosti moc nepomůžete, budete-li je spojovat s jednou mocensko-ideologick­ou formulí a základnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia