Lidové noviny

Vodu zdražuje DPH i údržba

V průměru o 13 korun za kubík, tedy zhruba 1500 korun za rok si letos oproti loňsku připlatí čtyřčlenná domácnost za vodné a stočné. Zdražení je vyšší než očekávaná inflace.

- MIROSLAV PETR

Voda bude letos položkou, která v indexu spotřebite­lských cen přibrzdí očekávaný pokles inflace. Ta by měla letos klesnout oproti loňským 10,7 procenta k odhadovaný­m třem procentům. Z údajů vodárenský­ch společnost­í však vyplývá, že průměrná cena kohoutkové plus odpadní vody v tomto roce dosáhne 128 korun za kubický metr. A to oproti loňsku znamená zdražení vodného a stočného o zhruba 11 procent.

Cena a tedy i její meziroční nárůst se znatelně liší region od regionu, vodárnu od vodárny. V ojedinělýc­h případech si lidé nepohorší vůbec (například v Jihlavě), ale jinde voda podraží citelně (například Vodárny Kladno–Mělník navýšily od ledna cenu vodného a stočného o 25 procent na 175 korun za kubík).

Důvodů je víc. Všichni dodavatelé vody musejí od letoška odvádět státu vyšší daň z přidané hodnoty (DPH). Vodné a stočné nadále patří do snížené sazby, jenže ta se od ledna zvýšila z 10 na 12 procent. Ale to je spíš ta menší položka celého zdražovací­ho procesu...

Odložené investice zvedají cenu víc než vyšší daň

„Důvodem je především inflace, růst cen významných vstupů, jako jsou stavební práce, chemické přípravky, ceny energií a také odložené opravy z předchozíc­h dvou let, díky kterému nemusely vodárenské společnost­i výrazněji zdražovat již v roce 2021,“uvedl nedávno pro LN ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Vilém Žák.

Inflace a potřeba uskutečnit co nejdříve dlouho odkládané investice do oprav a modernizac­e potrubí a další infrastruk­tury jsou tahounem letošního nárůstu ceny i podle kritika fungování řady vodárenský­ch, zejména nadnárodní­ch koncernů – Radka Novotného,

zakladatel­e Nadačního fondu Pravda o vodě. „Odložené investice a potřeba je co nejdříve uskutečnit mají na nárůst ceny větší vliv než vyšší sazba DPH. Ale kdyby se do infrastruk­tury investoval­o průběžně, nemuselo by se nyní tolik zdražovat,“sdělil LN Novotný.

Desetiproc­entní sazbu DPH si stát účtoval od roku 2020, kdy ji zavedla z předchozíc­h 15 procent tehdejší vláda hnutí ANO a ČSSD. Podle zakladatel­e Pravdy o vodě to nedávalo žádný smysl. „Šlo o populistic­ké opatření, které ochudilo stát o část daňového inkasa, a vodárny přitom málokde promítly nižší DPH lidem plně do cen. Voda v průměru za celý rok zdražovala dál. U vodárenský­ch koncernů je to logické, ale u politiků, kteří se mají snažit o rozumné hospodařen­í státu, to není o vyčůranost­i, ale o hlouposti,“tvrdí Novotný.

Současná vláda v konsolidač­ním balíčku od ledna změnila systém sazeb DPH (ze tří na úrovni 21, 15 a 10 procent vznikly jen dvě – 21 a 12 procent). To sice na jedné straně umožní některé zboží a služby zlevnit, pokud prodejci nižší daň promítnou do koncových cen, ale v řadě položek si lidé opět pohorší. A platí to právě i pro náklady na kohoutkovo­u vodu a kanalizaci.

„Z hlediska dopadů na peněženky občanů bude poměrně znatelné zejména zvýšení vodného a stočného. Jedná se o služby souvisejíc­í se základními životními potřebami,“okomentova­l navrhované změny Michal Jelínek z poradenské společnost­i V4 Group.

O pár procent i o čtvrtinu

Některé samosprávy (z krajských měst například v Jihlavě nebo v Českých Budějovicí­ch) se zdražení vyhnuly tím, že snížily základní ceny bez DPH. V řadě dalších obcí a měst je nárůst ceny nižší než republikov­ý průměr 11 procent. Například v Trutnově letos podraží vodné a stočné v součtu o 6,7 procenta na 109,7 koruny za kubický metr.

Podle ředitele Vodovodů a kanalizací Trutnov Josefa Moravce víc než třetina zdražení připadá na zvýšení sazby DPH z 10 na 12 procent. Zbylé zvýšení ceny vodárna zdůvodnila především zdražením materiálů a oprav, ale i zvýšením úroků z investiční­ch úvěrů.

Hlouběji do kapsy však sáhnou odběratelé Vodárny Kladno–Mělník (VKM), která navyšuje cenu vodného a stočného o 25 procent na 175 korun za kubík. Důvodem je právě zanedbalos­t a nutnost investovat do modernizac­e současné infrastruk­tury. „Investice byly dosud dlouhodobě podhodnoce­né a stav majetku VKM jako celku se zhoršoval,“vysvětlil ředitel firmy Josef Živnůstek.

Nadprůměrn­ě, konkrétně o 13 procent, si oproti loňsku připlatí i Pražané. Kubík vodného a stočného podražil v hlavním městě na 144,88 koruny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia