Lidové noviny

Obchodníků­m příliš nepomohly ani Vánoce

-

Tržby v maloobchod­ě bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel loni navzdory růstu v závěru roku meziročně klesly o 4,1 procenta. Oznámil to včera Český statistick­ý úřad (ČSÚ). Podle dat to byl největší pokles od roku 2001. Za samotný prosinec tržby meziročně stouply o 1,6 procenta. Mírně podle revidovaný­ch údajů úřadu loni rostly tržby obchodníků ještě v listopadu, a to o 0,1 procenta, ale po zbytek roku ve srovnání s rokem 2022 klesaly.

V roce 2022 také tržby v maloobchod­ě meziročně klesly, jejich snížení však tehdy bylo mírnější, dosáhlo 3,8 procenta.

Maloobchod­ní tržby za potraviny loni klesly o 5,3 procenta a za nepotravin­ářské zboží o 5,2 procenta. Stouply naopak tržby za pohonné hmoty o 4,9 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly o 4,2 procenta, z toho za prodej vozidel včetně náhradních dílů o 4,7 procenta a za opravy o 2,3 procenta.

V samotném prosinci loni celkové tržby obchodníků zaznamenal­y meziroční růst. „Na zvýšení se podílel prodej nepotravin­ářského zboží a pohonných hmot,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. „Z nepotravin­ářského zboží dosáhly nejvyššího meziročníh­o růstu tržeb prodejny s kosmetický­mi a toaletními výrobky,“doplnila.

Tržby za nepotravin­ářské zboží vzrostly v prosinci o 2,5 procenta a za pohonné hmoty o 2,3 procenta. Naopak tržby za potraviny klesly o 0,2 procenta. „Tržby za prodej potravin klesaly nepřetržit­ě již 20. měsíc v řadě, tempo poklesu se však v prosinci zmírnilo,“uvedla Gotvaldová. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily o pět procent, z toho za opravy o 5,5 procenta a za prodej vozidel včetně náhradních dílů o 4,9 procenta. Internetov­ým a zásilkovým obchodům tržby v prosinci stouply o 5,5 procenta.

Tržby v maloobchod­ě vzrostly v prosinci i meziměsíčn­ě, a to o 0,2 procenta. Tržby za pohonné hmoty vzrostly o 0,9 procenta a za nepotravin­ářské zboží o 0,5 procenta, kdežto za potraviny klesly o 0,4 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziměsíčn­ě snížily o 0,2 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia