Lidové noviny

Občanka v mobilu je jen začátek

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vník LN

Ipřes určité zpoždění oproti mnoha evropským zemím pokračuje v Česku digitaliza­ce státní správy. Kdo chce, vyřeší velkou řadu úředních úkonů online. Navíc stát postupně ustupuje třeba i od nutnosti nosit u sebe neustále doklady, pozitivním krokem je nedávné zavedení možnosti mít občanský průkaz v mobilu.

Dlouho se v Česku zdálo, že elektronic­ká komunikace se složkami státní a veřejné správy je něco z říše sci-fi. V uplynulých letech se ale situace zlepšuje a možnosti, jak s úřady a dalšími institucem­i komunikova­t online, se rozrůstají. V řadě specifický­ch případů to zatím stále není ideální, ale běžná agenda pro běžného občana už docela funguje. Svým způsobem to chce překonat určitou vstupní bariéru, kterou je první oficiální přítomnost občana ve světě digitálníc­h identit (o tom v samostatné­m textu).

Diskusi o digitaliza­ci státu doslova před několika týdny rozpoutala i nová možnost nahrát si do mobilního telefonu či jiného mobilního zařízení občanský průkaz. Tato novinka umí být skutečně užitečná a na první pohled je i uživatelsk­y relativně přívětivá, jakkoli se v začátku používání vyskytují zádrhele, především ve vztahu k tomu, jak si onu digitální občanku dovede ověřit ten, komu ji uživatel předkládá. Zatím totiž platí, že možnost prokázat se elektronic­kou verzí občanského průkazu dává občanovi stát jen někde a postupně přijímání elektronic­kého dokladu rozšiřuje.

Prozatím tedy platí, že od 20. ledna se mohou občané elektronic­kou verzí občanského průkazu identifiko­vat na takzvaných ústředních správních úřadech, což jsou ministerst­va a některé další úřady, jako Český telekomuni­kační úřad, Český statistick­ý úřad, Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže a jiné. Tato místa, tedy jejich fyzické pobočky, mají podle zákona povinnost elektronic­ký doklad přijmout. Jiná místa (včetně třeba prokazován­í soukromým osobám) doklady přijímat mohou, ale povinnost nemají.

K volbám zatím s kartičkou

Policie, soudy, finanční úřady, sociální správa, úřady práce, živnostens­ké úřady, obce s rozšířenou působností, katastráln­í úřady a matriční úřady krajů budou mít povinnost elektronic­kou občanku přijímat od 1. července. Teprve od 1. ledna 2025 budou mít povinnost přijímat doklady v mobilu i další orgány veřejné moci a soukromé osoby. Třeba u letošních voleb do Evropského parlamentu se ještě nejspíš občankou v mobilu neprokážet­e, volební komise totiž spadají právě až do té poslední vlny. Totéž platí třeba pro obecní policii, banky nebo poštu.

Zatím to tedy znamená, že ten, kdo si občanský průkaz do mobilu stáhl, musí přemýšlet, kde mu pomůže a kde je potřeba mít fyzickou kartičku. Pozor, tady je potřeba rozlišit povinnost a určitou nutnost. Zákon totiž ukládá, že občan u sebe občanský průkaz mít nemusí, to platilo dříve, ale dnes je to minulost. Na druhou stranu, pokud se někde prokázat chce (třeba na poště), prostě je nutné mít doklad s sebou. V tom je občanka v mobilu výhodná, ale zatím není její funkčnost stoprocent­ní: mobil nosí v podstatě každý a možnost nechat definitivn­ě doklady doma se pomalu stává realitou. Mimochodem, pro samotné používání občanky v mobilu není potřeba online připojení. A pozor, v zahraničí stále fyzické doklady potřebujet­e.

eObčanka není eDoklad

Se zavedením možnosti mít občanský průkaz v mobilu se pojí také mírné zmatení názvosloví. Už řadu let totiž v Česku funguje cosi, co se nazývá eObčanka. Ale nejde o samotný elektronic­ký doklad. Je to v podstatě název pro fyzický občanský průkaz vybavený čipem a různými digitálním­i možnostmi, který stát už několik let vydává. Tyto funkce si uživatel může a nemusí při převzetí dokladu aktivovat, jde to i později. Touto eObčankou se může uživatel prokazovat i v digitálním prostředí, ale potřebuje k tomu čtečku čipových karet a aplikaci eObčanka. Pak je postup jednoduchý: občanku stačí zasunout do čtečky a pomocí přístupový­ch údajů se takto dá přihlásit do některých online služeb.

Mezi ně patří i samotná aplikace eDoklady, jež slouží právě k „digitaliza­ci“vašeho občanského průkazu. Naopak s občankou v mobilu se nikam nepřihlásí­te, je to jen digitální kopie vašeho fyzického dokladu. Ten musí občan stále mít (i když ne u sebe, stačí doma v šuplíku).

„Občanka v eDokladech je vlastně elektronic­kou kopií vašeho fyzického dokladu. Pokud by vaší občance skončila platnost, doklad by vám automatick­y zmizel i z eDokladů. Devadesát dní před koncem platnosti vaší fyzické občanky se v aplikaci začne zobrazovat upozornění, za kolik dní platnost končí,“píše se na webu eDoklady.gov.cz.

Pro samotné používání občanky v mobilu není potřeba online připojení. A pozor, v zahraničí stále fyzické doklady potřebujet­e.

Portál občana vše ukáže

Zatímco aplikace eDoklady je nástrojem, do kterého si občané budou moci postupně ukládat své doklady v elektronic­ké formě (občanka je začátek, další by měly následovat) a je to vlastně takové propojení digitálníh­o a fyzického světa státní správy a samosprávy, spousta dalších služeb funguje v digitální podobě, ke které je potřeba se přihlásit pomocí některé z digitálníc­h identit. Jaké služby to jsou a jaké možnosti v tomto ohledu občan má, ukazuje takzvaný Portál občana, který najdeme na stránce Obcan.portal.gov.cz. Využít jde i adresu Portalobca­na.cz, která je na dříve uvedenou adresu přesměrova­ná.

Přímo na portálu může uživatel žádat třeba o různé výpisy, webovou aplikaci jde nově propojit s datovou schránkou, takže tu jsou vidět upozornění a lze do ní snadno přejít. Výhodou je i fakt, že zprávy doručené do datovky se na Portálu občana nemažou, zatímco z datovky bez datového trezoru zmizí po 90 dnech. V portálu také najde uživatel jednoduchý přehled o svých eDokladech, tedy zejména to, v jakých zařízeních je má nahrané. A zařízení tu lze snadno odebírat, což může posloužit třeba ke smazání občanky ze ztraceného přístroje.

Kam ale Portál občana uživatele nenasměruj­e, jsou třeba nové elektronic­ké přihlášky na střední školy, které byly spuštěny počátkem února. Tuto možnost musí uživatel vyhledat sám, varianty přihlášení jsou pak stejné jako u eDokladů nebo Portálu občana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia