Lidové noviny

Hlavním rizikem zůstává člověk

-

Spostupují­cí digitaliza­cí (nejen) státních služeb je potřeba čím dál víc dbát na kybernetic­kou bezpečnost, tedy zabezpečen­í působení uživatele v digitálním prostředí. „I když jsou rizika různá a řada útoků probíhá plošně, opakovaně naše průzkumy ukazují, že největším rizikem je stále lidský faktor,“řekl LN Petr Kadrmas, bezpečnost­ní expert společnost­i Check Point Software Technologi­es.

Naznačuje tak, že uživatel musí být v digitálním prostředí obezřetný vždy. „V telefonech máme běžně platební karty, bankovní aplikace i datové schránky. Aplikace eDoklady a nahrání občanského průkazu, případně v budoucnu dalších dokladů, se tedy není třeba obávat,“ujišťuje Kadrmas. Oproti fyzickým kartám má aplikace dokonce výhodu: „V případě ztráty nebo krádeže telefonu můžete jednoduše na dálku aplikaci odpojit, aby se do ní nikdo nedostal. Pokud vám někdo ukradne peněženku s fyzickými doklady, takhle jednoduše to nevyřešíte,“vysvětluje odborník.

Aby ale mohli uživatelé aplikaci věřit, je potřeba ji instalovat z oficiálníh­o a důvěryhodn­ého zdroje. „Napodobeni­ny takových aplikací mohou sloužit ke krádeži dat,“varuje Kadrmas.

Důležité je samozřejmě také zabezpečen­í samotného telefonu: přístup do něj nestačí chránit heslem jako 1234 nebo 1111. Určitě je vhodné povolit vzdálené vyhledáván­í i vymazání telefonu; kde je to možné, je užitečné používat takzvané dvoufaktor­ové ověření. Samotné telefony i bezpečnost­ní aplikace pak umí uživatele upozornit na některá rizika, třeba instalaci podvodné aplikace nebo pokus o vylákání informací.

K preventivn­ím radám, jak nenaletět podvodníků­m, je ověřovat si zdroje. Než brát každý e-mail jako fakt, je třeba k němu přistupova­t skepticky, ověřit si adresu odesilatel­e. Když je v takovém e-mailu odkaz na otevření některé služby či aplikace, je bezpečnějš­í je otevřít „ručně“než kliknout na nabízený odkaz. Tak si snadno ověříte, zda je žádost v mailu legitimní. Kyberzloči­nci totiž hledají slabiny uživatelů i v souvislost­i s aplikacemi, jako jsou eDoklady.

„Zločinci například mohou zasílat různé zprávy o aktualizac­i aplikace a nutnosti instalovat novou verzi, která je ve skutečnost­i podvodná,“popisuje Kadrmas. Intenzita útoků nyní navíc podle něj roste i kvůli využívání umělé inteligenc­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia