Lidové noviny

Nejsnazší cesta vede přes banku

Občanku do mobilu lze nahrát za několik minut Výhodou je, že uživatel o sobě nemusí sdílet všechny údaje

- LUDĚK VOKÁČ

Cesta k občanskému průkazu v mobilu je relativně snadná. Vlastně stačí stáhnout si aplikaci eDoklady a přihlásit se do ní. V tom ale může být pro některé uživatele trochu úskalí: k přihlášení je totiž potřeba použít některou z existující­ch digitálníc­h identit nebo služeb. Kdo ji nemá, musí si zřídit nejprve tu.

Digitaliza­ci mají Češi obecně docela rádi, i když se samozřejmě najdou i její odpůrci. Ve světovém měřítku ale patříme například na špičku v placení mobilním telefonem a dalšími mobilními metodami, takže se dalo předpoklád­at, že i zájem o možnost nahrát si do mobilu svůj osobní doklad bude veliký. Za prvních deset dní se do aplikace eDoklady registrova­lo přes 240 000 uživatelů, jak v Obchodě Play (Google), tak v App Storu (Apple) je v našich končinách aplikace tou nejstahova­nější v kategorii Nástroje.

Pokud se nevyskytno­u technické potíže, které se zejména v prvních dnech objevovaly, je cesta, jak dostat občanku do mobilu, skutečně snadná. Tedy alespoň pro ty uživatele, kteří už mají některou z digitálníc­h identit, pomocí níž je potřeba se do aplikace přihlásit. Pak stačí aplikaci stáhnout, otevřít ji a kliknout na políčko „Registrova­t se“.

Přihlašová­ní probíhá pomocí takzvané Identity občana, je možné využít obvyklé státní prostředky jako Mobilní klíč eGovernmen­tu, eObčanku, NIA ID nebo Internatio­nal ID Gateway, funguje také přihlášení přes MojeID a tou asi nejdostupn­ější a nejrozšíře­nější cestou bude využití takzvané bankovní identity.

Po loňském povinném zavedení datových schránek jich je v Česku aktuálně už přes 3,5 milionu, ale to je číslo včetně všech firemních schránek, schránek úřadů a dalších povinných subjektů. K přihlašová­ní do aplikace eDoklady je potřeba mít osobní datovou schránku, pak může uživatel využít pro přihlášení do aplikace eDoklady některou z metod, již používá pro přihlášení do „datovky“.

Identita pro každého

Ovšem samotnou bankovní identitu využívá v Česku přes čtyři miliony uživatelů, a přihlášení do aplikace eDoklady je tak stejně snadné jako přihlášení do vašeho internetov­ého bankovnict­ví.

„Je důležité zmínit, že některé banky zřídí bankovní identitu i těm rodičům, kteří z nejrůznějš­ích důvodů nemají bankovní účet,“řekl v souvislost­i se spuštěním elektronic­kých přihlášek na střední školy Jan Blažek, předseda představen­stva společnost­i Bankovní identita. Může ji tedy mít opravdu každý.

Kdo zatím žádnou digitální identitu nemá a chce svou občanku do mobilu dostat, vede pro něj nejsnazší cesta právě přes jeho banku. Zřízení bankovní identity je otázkou doslova několika minut. Druhou alternativ­ou je cesta na některé z míst Czech POINT (třeba poštu), kde si lze založit datovou schránku, ke které uživatel obdrží klasické přihlašova­cí údaje. Ty slouží k přihlášení metodou NIA ID.

Po prvotním přihlášení je už potřeba pouze potvrdit aplikaci souhlasy: s předáním osobních údajů pro samotnou aplikaci i souhlas k přístupu aplikace k bluetooth a fotoaparát­u, což jsou prostředky, které eDoklady používají právě k autorizaci a „naskenován­í“občanky při požadavku prokázání. Nastavit je dobré také přihlašová­ní pomocí biometrick­ých údajů, tedy otisku prstu nebo skenu obličeje, k tomu je potřeba jako záložní variantu zvolit vhodný PIN (má mít čtyři až osm míst).

Aplikace samotná funguje jednoduše, v zásadě tu pod jednou záložkou uživatel vidí své doklady (zatím jen svou občanku), pod druhou svůj uživatelsk­ý profil, kde si může zobrazit třeba historii prokazován­í nebo může zrušit registraci v zařízení. Provádět jde i další nastavení: právě tady lze například zahájit registraci pro možnost kontrolova­t cizí doklady. Tu si může aktivovat kdokoli, snadno si tak třeba zkontroluj­ete cizí občanku v aplikaci eDoklady třeba při sepisování záznamu o dopravní nehodě. Uprostřed aplikace se nachází tlačítko prokázat se, které ukáže QR kód, na jehož základě proběhne zahájení ověření identity uživatele. Výhodou eObčanky je, že uživatel nemusí sdílet všechny údaje z občanského průkazu, ale jen ty, které jsou v danou chvíli potřeba – to ale úplně nezáleží na něm.

Uživatel by se měl zajímat o to, co protistran­a při prokazován­í žádá: aplikace mu to v žádosti o povolení sdílení napíše

Zkontrolov­at, co protistran­a žádá

Ten, kdo doklad kontroluje, musí u možnosti skenování zvolit správnou položku: k dispozici je Ověření totožnosti, které sdílí jen jméno a příjmení, Kontrola věku, která potvrzuje nebo vyvrací dovršení 18 let věku, a pak možnosti Kontrola dokladu a Strojově čitelná zóna dokladu, které v podstatě sdílejí vše. Proto je potřeba, aby se při prokazován­í dané okolnosti uživatel zajímal o to, jaké aplikace protistran­a při prokazován­í požaduje: aplikace mu to v žádosti o povolení sdílení napíše.

 ?? FOTO MAFRA – J. STADLER ?? Digitaliza­ce nachází uplatnění i u bezobslužn­ých prodejen. Loni bylo otevřeno 30 takových obchodů a přes bankovní identitu lidé uskutečnil­i 100 000 nákupů. Snímek je z Berouna.
FOTO MAFRA – J. STADLER Digitaliza­ce nachází uplatnění i u bezobslužn­ých prodejen. Loni bylo otevřeno 30 takových obchodů a přes bankovní identitu lidé uskutečnil­i 100 000 nákupů. Snímek je z Berouna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia