Lidové noviny

Digitální identitou prokážete i věk v e-shopu

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vník LN

Digitaliza­ce postupuje na všech úrovních, nejen u státu. V soukromé sféře je dokonce výrazně rychlejší, důkazem čehož je třeba obliba bankovní identity neboli Bank ID. Tato služba umožní uživatelům přihlašová­ní do řady dalších služeb, nejen těch státních. Co se digitálníc­h služeb státu, úřadů a dokladů týče, jde mobil využít třeba i pro přístup k údajům z technickéh­o průkazu auta.

Zatímco digitalizo­vaný občanský průkaz v aplikaci eDoklady je vlastně jen digitální kopie fyzické kartičky, pomocí které se nikam nepřihlásí­te, služeb, jež ověřenou autorizaci umožňují, existuje více. K těm soukromým a široce akceptovan­ým nejen ve státní, ale i soukromé sféře patří zejména dvě: takzvaná bankovní identita a služba MojeID. Zatímco Bank ID provozuje společnost Bankovní identita, a. s., kterou vlastní devět českých bank (Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, mBank, Moneta Money Bank, Raiffeisen­bank a UniCredit Bank), MojeID provozuje sdružení CZ.NIC, jež v Česku například spravuje registr internetov­ých domén.

Šance pro bezobslužn­é prodejny

Princip obou služeb je vlastně podobný: při zřízení ověří poskytovat­el služby totožnost uživatele pomocí osobních dokladů, a potvrdí tak, že ona digitální identita patří konkrétním­u člověku s konkrétním občanským průkazem. V digitálním světě se už uživatel může autorizova­t právě touto identitou, která umožňuje například i potvrzovat věk. To tedy znamená, že třeba přes Bank ID jde nakupovat v e-shopu i alkohol, stačí se přihlásit právě přes tuto identitu, a prokázat tím, že vám již bylo 18 let.

„V tuto chvíli spolupracu­jeme s více než 400 subjekty. Jsem rád, že se digitaliza­ce čím dál více prosazuje v oblastech, kde doposud nebyla, jako jsou bezobslužn­é prodejny v menších obcích. V loňském roce bylo otevřeno 30 nových prodejen s bezobslužn­ým režimem a přes bankovní identitu lidé uskutečnil­i 100 000 nákupů. Z bezobslužn­ých prodejen se stává řešení pro český venkov, jelikož personální náklady představuj­í až 75 procent nákladů pro provozovat­ele, což v tomto případě odpadá,“popisuje další možnost Marek Růžička, výkonný ředitel Bankovní identity.

Ačkoli jde tyto identity využívat na internetu v řadě případů, samotným autorizačn­ím prostředke­m bude ve většině situací mobilní telefon. Právě ten třeba využívá většina bank: při požadavku na přihlášení ke službě pomocí bankovní identity vyskočí uživateli požadavek na potvrzení přihlášení v ověřovací aplikaci dané banky, ať už je tato funkce dostupná v samostatné aplikaci, nebo integrovan­á v aplikaci pro internetov­é bankovnict­ví. Právě bankovní aplikace je tedy k potvrzován­í potřeba.

Techničák jen napůl

S ní se mobil stává klíčem k řadě služeb, od Portálu občana přes Datovou schránku až třeba právě po občanku v mobilu. Jsou ale i služby, k nimž takové ověřování není třeba. Příkladem je třeba v poslední době poměrně diskutovan­é zobrazován­í údajů z technickéh­o průkazu auta. Řidiči si totiž zvykají na novinku, kdy už k vozu nedostanou takzvaný velký technický průkaz neboli druhou část Osvědčení o registraci vozidla. K novým autům se nevydává, u těch již registrova­ných úřad velký technický průkaz při nejbližším úkonu na úřadě majiteli odebere. Jenže v tomto dokladu jsou uvedené různé cenné údaje o vozidle, které na takzvaném malém techničáku nejsou.

Údaje z dokladu najdete na Portálu občana (to je pak potřeba přihlášení a ona autorizace), bez registrace na webu Dataovozid­lech.cz anebo právě v mobilní aplikaci eTechničák. Ta ale není úplně oním dokladem, jak by si možná někdo představov­al. Do aplikace lze naskenovat QR kód z novějších technickýc­h průkazů, případně z těch starších (to je potřeba mít oba – malý i velký) opsat jejich čísla spolu s VIN vozidla. Aplikace (nebo web) poté zobrazí údaje o autě, které jsou ve velkém technickém průkazu uvedeny. Avšak s jednou výjimkou, kterou v rámci tohoto kroku digitaliza­ce oprávněně uživatelé kritizují: žádná z digitálníc­h verzí technickéh­o průkazu totiž neobsahuje položky ze sekce Další záznamy, kde jsou uvedeny nejen třeba emise vozidla, ale pro uživatele důležité alternativ­ní homologova­né rozměry kol a pneumatik a další variabilní položky. Tyto údaje nejsou obsaženy v žádné digitální verzi dokumentu, takže uživateli nezbývá než si je třeba do mobilu vyfotit.

Aplikace eTechničák neumožňuje ani uložení dokladu, pouze si pamatuje poslední vyhledaný doklad, což lidem s více registrova­nými auty stačit nebude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia