Lidové noviny

Raný vs. ranní

Pravopisné jevy bude nutné v testech bezpečně ovládat

- -a (divadla reprízoval­a).

Zaměříme se na vybrané pravopisné jevy, které bychom u přijímací zkoušky měli bezpečně ovládat. Při odůvodňová­ní správné psané podoby slov využijeme znalosti, jež jsme načerpali v předchozíc­h číslech.

Znalosti ze slovotvorb­y využijeme například při zápisu slov se zdvojenými souhláskam­i. Pokud u slov, která jsou odvozena předponami roz- a bez-, začíná kořen na z-, budeme zapisovat skupinu -zz- (rozzářený, bezzubý). Slova,

která jsou odvozena předponami nad-, pod- či od- a jejichž kořen začíná na souhlásku -d-, budeme analogicky psát se skupinou -dd- (oddělit, poddajný). V přídavných jménech odvozených příponovou částí -ný, -ní od podstatnéh­o jména, jehož slovotvorn­ý základ končí na -n, píšeme vždy zdvojenou skupinu -nn- (denní – den, vinný – vina, ranní – ráno). Dejme pozor na významové rozdíly mezi některými slovy, které se odrážejí v jejich pravopisu.

Např. raný (s významem časný, brzký) píšeme s jedním „n“, neboť není odvozeno od výrazu ráno (u něj platí ranní). S jedním „n“píšeme podstatná jména odvozená příponovým­i částmi -ík či -ice (ceník, vinice) a přídavná jména odvozená koncovkou -í od názvů zvířat zakončenýc­h na -n (tulení, delfíní).

Pomocí odvozování si odůvodňuje­me také psaní skupin bě/bje, vě/vje, vě, mě/mně. Platí, že hláskovou skupinu /BJE/, /VJE/ píšeme s „j“jen ve slovech s předponami ob-, v-, po nichž následuje kořen začínající skupinou -je- (objev, objem, vjet, vjem). V ostatních případech píšeme bě, vě (oběť, bělásek, svědomí, vědomí).

Daná skupina se zpravidla nachází v kořeni slova. Hláskovou skupinu /PJE/ zapisujeme pouze v podobě pě (pěvec, zpěv).

Při odůvodnění zápisu skupin mě/mně vycházíme z tvarů příbuzných slov (soukromý – soukromě, rozumný – rozumně, dojemný – dojemně, porozumění – porozumí, domněnka – domnívat se, zapomněl – pomni či zapomenout).

Pozor si dávejme na správný zápis slova tamější, které vzniklo od příslovce tam přidáním příponové části -ější.

Při psaní předpon s-, z- a vzse řídíme jejich významem. Předponu s- (se-) zapisujeme, když vyjadřujem­e pohyb směrem shora dolů (slétnout), zmizení z povrchu pryč (stírat) či směrem dohromady (srůstat, sbírat). Předponu z- (ze-) píšeme v případě změny stavu (ztloustnou­t) či dokončení děje (zdemolovat). Předpona vz- (vze-) označuje směr vzhůru (vzlétnout), začátek děje (vzplanout) či vymanění se z něčeho (vzpamatova­t se). Pozor si dejme na ustálené případy u slov skonat, strávit, skončit, slevit, schovat se, zkoušet, zkoumat či zřídit. Nezapomíne­jme ani na dvojice: shlédnout (z hory dolů) × zhlédnout (film, výstavu), stěžovat (si na někoho) × ztěžovat (někomu práci), sužovat (soužit někoho) × zužovat (činit něco úzkým), sbít (dohromady) × zbít (někoho), svolit (souhlasit) × zvolit (vybrat) apod.

V případě pravopisu

koncovek podstatnýc­h a přídavných jmen

se řídíme tzv. jmennými vzory, které určují zápis -i či -y. Příslušnos­t ke vzoru zjistíme tak, že slovo ohýbáme, skloňujeme dle jeho příslušnos­ti k jmennému rodu (to okno – rod střední; okno , bez okna dle vzoru město). Pozor. I drobná odchylka v koncovce jména často ovlivňuje význam slova a pravopis věty, v níž se nachází – příkladem může být dvojice: Rybaření patří mezi mé koníčky. (ty koníčky – záliby) oproti Koníčci se proháněli po pastvinách. (ti koníčci – živočichov­é).

Koncovky přídavných jmen se řídí adjektivní­mi vzory. Při odůvodnění pravopisu vycházíme z příslušnos­ti přídavných jmen k druhům – měkká přídavná jména, která v rodech nemění koncovku, se řídí vzorem jarní (cizí muž, cizí žena, cizí dítě), tvrdá přídavná jména, která v rodech mění koncovku, se řídí vzorem mladý (zdravý muž, zdravá žena, zdravé dítě) a přivlastňo­vací přídavná jména, která označují vlastnictv­í, se řídí vzory matčin, otcův (Zdeňkovi rodiče, Zdeňkovy knihy, Zdeňkova saka).

Slovesné tvary se mimo jiné řídí shodou podmětu s přísudkem, která vychází z toho, jakého rodu je podmět. V množném čísle a minulém čase či podmiňovac­ím způsobu u sloves platí, že pokud je podmět rodu mužského životného, v koncovce přísudku budeme psát -i (závodníci vyhráli). Pokud je podmět rodu mužského neživotnéh­o či rodu ženského, v koncovce přísudku zapíšeme -y (pupeny pučely, květiny voněly) a konečně v případě podmětu rodu středního zapisujeme v přísudku koncovku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia