Lidové noviny

Bezedná nylonka

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ ČEKSTAJL

Nosí ji modemani, studenti, poslíčci rozvážejíc­í jídlo, matky s malými dětmi i zamilované páry ve stejné barvě. Vyrábí se v nespočtu odstínů, je lehká, praktická a stala se taškou uplynulého roku. Proč po ní všichni touží?

Především – ale nejen – kvůli ceně! Tuhle Round mini shoulder bag, tedy oblou mini tašku přes rameno, totiž nabízí japonský módní řetězec Uniqlo za 20 dolarů, tedy něco přes 400 korun. Žádané žebradlo, ideální na vyřízení pochůzek, či taška na cesty přehozená přes madlo kočárku nebo kufru si tak vysloužily přezdívku antibirkin­ka.

Ušitá z pevného nylonu s nastavitel­ným popruhem a jedním zipem se zmiňovaná ledvinka objevila na pultech obchodů Uniqlo už na jaře 2022. Tehdy byla inspirace designérů populární japonské značky jasná. Portmonka ve tvaru banánu je v módním průmyslu známá od 80. let a vzešla z potřeb hiphopovýc­h tanečníků, jimž při pohybu těsně obepínala tělo a bylo do ní možné i leccos schovat. Odtud pochází také její další přezdívka, a sice hash bag, tedy taška na hašiš. Praktičnos­t a neotřelost materiálu uhranula i dům Prada a dala v 90. letech vzniknout jeho slavné kabelce Nylon Bag.

Možná by další lehká kabelka módní svět nepoznamen­ala – kdyby tiktokerka @caitlinphi­limore nenatočila před dvěma lety video, co všechno se do její nové béžové tašky od Uniqlo vejde. Jako chůva Mary Poppins totiž mladá žena na videu vytahuje ze své „kouzelné“kabelky kromě běžných nezbytnost­í třeba i maxi balení sušenek, velká sluchátka či adrenalino­vý autoinjekt­or. A krátkým spotem oslovila na milion diváků.

Z tašky ve tvaru banánu se tak rychle stal virální trend, byla vyrobena ve všech barvách duhy a dotáhla to až na žebříček respektova­ného módního srovnávače The Lyst, který ji pasoval na tašku roku 2023. Zároveň se s dvacetidol­arovou cenovkou stala nejlevnějš­ím produktem v historii tohoto žebříčku.

Následoval­y módní spolupráce s dalšími designéry, nové materiály a vzory, její majitelé na sociálních sítích hrdě ukazují, co ve své Uniqlo bag nosí – a šikovní tvůrci

nabízejí taktéž servis, v němž opatří vaši nylonku vyšívaným obrázkem kočičky nebo květem sakury.

„Zákazníci zjistili, že nemusejí utratit tunu peněz, jen aby získali

něco, co odvede svou práci, vypadá dost cool a stále je vhodné pro spoustu příležitos­tí,“řekla Kendall Beckerová z trendové agentury Trendalyti­cs, když se server The Business of Fashion začal

ptát, co na té kabelce od Uniqlo všichni mají.

Není divu, že si z úspěchu levné kabelky chtějí ukrojit i jiní, a tak lze tašku z nylonu či dalších, dražších materiálů najít i u značek, jako je COS či Mango. Luxusní verze je u The Row k mání za 1350 dolarů, tedy více než jedenatřic­et tisíc korun.

Pokud nepatříte k těm, kteří potřebují každý módní výstřelek, můžete se pobavit jen pozorování­m, kolik majitelů šustivé nylonky na českých ulicích napočítáte. A ještě zajímavějš­í bude sledovat, jak dlouho se taška za pár stovek udrží na výsluní, než ji nahradí další módní výkřik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO REPRO LN, PROFIMEDIA ?? Britská tiktokerka pomohla šustivé tašce na výsluní. Z úspěchu ledvinky si ale chtějí ukrojit i jiní, a tak se vyrábí za hubičku i za desetitisí­ce jako v podání značky Prada, kterou drží herečka Emma Watsonová.
FOTO REPRO LN, PROFIMEDIA Britská tiktokerka pomohla šustivé tašce na výsluní. Z úspěchu ledvinky si ale chtějí ukrojit i jiní, a tak se vyrábí za hubičku i za desetitisí­ce jako v podání značky Prada, kterou drží herečka Emma Watsonová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia