Lidové noviny

Zahradníků­v rok se nekoná

- ISTVÁN LÉKO

Ekonom Petr Zahradník byl zmocněncem pro přijetí eura necelé dva dny. To je doba, kterou ani nestojí za to uvést v životopise. Do funkce jej jmenoval ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák (STAN), o němž 99 procent občanů do té chvíle ani netušilo, že takový člen vlády existuje.

Dvořákův krok přesto vyhodil pojistky u ODS natolik, že zaskočený premiér Petr Fiala kvůli tomu svolal vůbec první dohodovací řízení vládní pětikoalic­e. Z hysterický­ch reakcí koaličních i opozičních politiků už měl národ pomalu pocit, že padá vláda. Fialův kabinet totiž v podobných situacích vždy vysílá signály, že se na vládní scéně odehrává vážné drama, pak někomu náhle spadnou kalhoty a obecenstvu najednou dojde, že se dívá na frašku.

Kauza ukázala, že se ODS z nějakého důvodu bojí mediálního nástupu šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana natolik, až se premiér rozhodl spor řešit silou. Výsledkem dohodovací­ho řízení bylo, že Zahradník bude u Dvořáka nadále působit už jen jako poradce.

SHORT

Položme si otázku, co by se stalo, kdyby nad tahem se Zahradníke­m premiér jen mávl rukou. V podstatě nic. Zahradník, který je členem Národní ekonomické rady vlády či amerického pokrokovéh­o Aspen Institutu, je sice uznávaný ekonom (zaměstnává ho Česká spořitelna, dcera rakouské Erste Group), ale na tuto funkci se typově vůbec nehodí. Ukázala to hned první veřejná debata s novopečený­m zmocněncem v pondělí na ČT24, kde bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer jen těžko hledal odbornou úroveň, na kterou by Zahradník ještě stačil.

Zavedení eura je navíc silně politická otázka a vědec Zahradník do této drsné bojové disciplíny není adekvátně vybaven. Umíte si představit tohoto ekonoma, který ve vypjaté situaci stěží dokáže koordinova­t svůj projev, jak s půllitrem v ruce po boku ministra Dvořáka či Rakušana na téma zavedení eura moderuje debatu bez cenzury s občany v nějaké venkovské hospodě? Zahradník se stal obětí mocenské války mezi ODS a hnutím STAN. Dotčení politici by se mu mohli omluvit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia