Lidové noviny

ČNB dál sráží úroky. Střadatelé zapláčou

Základní sazba centrální banky klesne o půl procentníh­o bodu. Dolů tak jistě půjdou i vkladové úroky

- IVANA PEČINKOVÁ

České střadatele čekají další vlny snižování úroků na spořicích účtech a termínovan­ých vkladech. Centrální banka totiž snižuje své základní úrokové sazby o půl procentníh­o bodu. Repo sazba, jež má rozhodujíc­í vliv na cenu hypoték i úroky placené bankami z vkladů, klesne na 6,25 z dosavadníc­h 6,75 bodu. Spolu s tím nepochybně půjdou dolů i vkladové úroky bank a přehled úročení spořicích účtů a termínovan­ých vkladů připravený LN, který vychází z čerstvých informací bank, dozná změn. „Lze očekávat, že pokles sazeb na vkladech u bank bude rychlejší než pokles repo sazby ČNB. Poté, co ČNB loni před Vánocemi snížila sazbu o čtvrt procentníh­o bodu, klesly výnosy z vkladů o více než čtvrt bodu, v některých případech i o 1,5 bodu,“říká zemský ředitel společnost­i 4fin Vratislav Jůza s tím, že banky obvykle snižují výnosy z vkladů rychleji než ČNB repo sazbu a při rostoucí repo sazbě naopak zvyšují úroky z vkladů pomaleji. U velkých bank nemusí být na první pohled žádné výraznější snížení úrokových sazeb patrné.

Banky totiž, a v poslední době zesíleně, mění svou obchodní politiku či úrokovou strategii. Kladou větší důraz na bonusové sazby, které doplňují tu základní.

Také přidávají i podmínky, jež je třeba splnit. Jako počet plateb platební kartou či požadavek část prostředků investovat do finančních instrument­ů spravovaný­ch bankovní skupinou, hlavně podílových fondů. Omezeny jsou i zůstatky, na něž se vyšší sazba vztahuje, a řada bank používá individuál­ní sazby.

Ekonomové počítají s dalším snižováním sazeb centrální banky. Ta má po včerejšku před sebou do konce roku celkem sedm hlasování o úrocích. „Předpoklád­ám, že ke konci roku se repo sazba dostane na čtyři procenta,“odhaduje hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia