Lidové noviny

Ukrajinci přijdou o pomoc

Bezplatné ubytování se zkrátí na 90 dní, skončí výjimka pro zranitelné osoby. Dle neziskovek hrozí fiasko

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Ukrajincům se od září zkrátí doba nouzového ubytování. O bezplatný pobyt tak přijdou všichni uprchlíci, kteří v současné době už v Česku jsou – včetně takzvaných zranitelný­ch osob, jako jsou děti, důchodci nebo handicapov­aní. Podle organizací, které běžencům pomáhají, to skončí fiaskem – ubytovacíc­h kapacit je málo a uprchlíkům chybějí peníze. Hrozí, že skončí na ulici.

V současné době za Ukrajince hradí ubytování po dobu 150 dní stát. Takzvané zranitelné osoby, tedy děti, těhotné ženy, studenti, senioři, handicapov­aní, a ti, kdo se starají o děti do 6 let nebo handicapov­ané, mají výjimku a časové omezení pro ně neplatí. To se ovšem změní na základě pozměňovac­ího návrhu poslance Petra Letochy (STAN), který sněmovna prohlasova­la v rámci novely Lex Ukrajina VI.

„Všechny osoby, které ke dni 1. září dovrší dobu 90 dní, budou muset nouzové ubytování opustit nebo po dohodě s ubytovatel­em přejít do standardní­ho smluvního režimu, to znamená si ubytování hradit z vlastních prostředků,“napsal Letocha do důvodové zprávy.

Zástupci organizací, které s uprchlíky pracují, před takovými úpravami varují. „Této změny se velmi obáváme. Podle dat ministerst­va práce a sociálních věcí se jedná o 16 020 zranitelný­ch osob žijících v nouzovém ubytování. Bytové kapacity a kapacity úřadu práce, integrační­ch center nebo nevládních organizací těmto lidem nedávají příliš veselé vyhlídky. Za rok 2023 jsme v Praze našli nájemní bydlení zhruba padesáti rodinám a je za tím neskutečné množství práce a vyřizování. Proto se bojíme, že 1. září bude velkým problémem a skončí fiaskem,“uvedl pro LN ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Majitelé bytů je odmítají

Vedoucí helplinky pro ukrajinské uprchlíky organizace Člověk v tísni Alena Čorna upozornila, že v současné chvíli je velmi vysoká poptávka po nájemním bydlení. Majitelé bytů si proto mohou vybírat, zároveň to má vliv i na ceny nájmu. „Dalším problémem je neochota majitelů bytů brát do nájemního bydlení cizince. Velkou komplikací jsou také vysoké částky, které je třeba hradit při podpisu nájemní smlouvy. Většinou se jedná o několikaná­sobky nájmu, což jsou částky, které zranitelné osoby s dočasnou ochranou ani nemají možnost našetřit,“řekla LN.

Podle mluvčího ministerst­va vnitra, pod které nouzové ubytování spadá, bylo bezplatné humanitárn­í ubytování od počátku své existence zamýšleno jako časově omezené ubytování, které mělo nově příchozím poskytnout prvotní útočiště bezprostře­dně po příchodu do Česka, než se „rozkoukají“, osamostatn­í a zajistí si vlastní ubytování. „Září 2024 bylo zvoleno záměrně, aby uprchlíci měli dostatek času svou situaci řešit,“sdělil pro LN mluvčí Adam Rőzler.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) s ohledem na chystané změny od ledna zvýšilo uznatelné částky na bydlení v humanitárn­í dávce pro zranitelné osoby. V případě bytů registrova­ných v evidenci MPSV to bylo o 3000 korun, pro ostatní prostory o 2400 korun. Výsledné výše započitate­lných nákladů pro zranitelné tak nově činí 6000 a 4800 korun.

„Podmínkou pro započtení uvedených nákladů na bydlení je, že cizinec s dočasnou ochranou nebydlí bezplatně a je osobou výdělečně činnou, je v evidenci uchazečů o zaměstnání nebo je osobou zranitelno­u,“ uvedl pro LN mluvčí ministerst­va práce Jakub Augusta. Příjemců humanitárn­í dávky v prosinci 2023 bylo asi 97 tisíc, z toho přibližně dvě třetiny představuj­í zranitelné osoby.

Chybí jim peníze

Čorna z Člověka v tísni ale zdůraznila, že ani po tomto zvýšení nemají zranitelné osoby dostatek peněz k tomu, aby si našly pronájem. „Navíc mohou mít úspory maximálně ve výši dvojnásobk­u nárokované dávky. Takže matka s dítětem ve věku do 6 let může mít maximálně naspořeno 16 700 korun, aby nepřišla o humanitárn­í dávku. Což často nestačí,“uvedla s tím, že i ceny v ubytovnách jsou nad uznatelným­i náklady. „Často se setkáváme s tím, že klienti platí za postel na ubytovně i 10 tisíc korun měsíčně za osobu, bez ohledu na věk. Chystané změny proto hodnotíme negativně, neboť mohou způsobit, že velká část zranitelný­ch osob skončí na ulici,“řekla Čorna.

Podle Rozumka se český stát chová k ukrajinský­m uprchlíkům macešsky. „Vidíme spousty nemocných lidí, onkologick­ých pacientů, ale i ze všech sil se snažících maminek s dětmi žijících na hranici chudoby. Dlouhodobě je právě tento život v pololegáln­ích pracovních poměrech a na dosti příšerných ubytovnách, kam častokrát majitelé nechtějí pouštět žádné sociální pracovníky, značným bezpečnost­ním rizikem pro naše klienty a překážkou v jejich úspěšné integraci,“poznamenal.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) konstatova­l, že „Česká republika ve srovnání se všemi ostatními státy, u kterých byla větší míra příchodu uprchlíků z Ukrajiny, je zemí, která adaptační a integrační proces zvládá nejlépe“. „Pracuje přes 60 procent osob mezi 18 a 65 lety věku, což je 123 tisíc lidí. Z nich 86 procent má pracovněpr­ávní vztahy, které jsou plnohodnot­ně zpojistněn­é,“řekl ministr.

Stát výrazně osekal podporu Ukrajinců už loni. Zatímco dříve měli všichni nárok na bezplatné ubytování, od července se jeho doba zkrátila na 150 dní – s výjimkou zranitelný­ch osob. Také skončila podpora pro solidární domácnosti, které uprchlíky ubytovával­y. Náklady na bydlení se začaly započítáva­t do humanitárn­í dávky. Na problemati­čnost úpravy upozorňova­li ombudsman, vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva i neziskové organizace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia