Lidové noviny

„Nic nelegálníh­o.“Opozice tepala Fialu kvůli záložně

-

Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi sněmovny ke kauze někdejšího podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ). Zhruba po 3,5 hodiny vystoupení řečníků s přednostní­m právem koaliční poslanci většinou svých hlasů neschválil­i program schůze. Ta se tak neuskutečn­ila, nehlasoval­o se ani o žádném z avizovanýc­h návrhů usnesení. Premiér v minulosti nezapsal podíl v kampeličce do majetkovéh­o oznámení. Opomenutí zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Opozice žádala vysvětlení a vznášela různá podezření. Podle předsedy ANO a expremiéra Andreje Babiše jde o skandál. Fiala byl dle předsedkyn­ě poslanců ANO Aleny Schillerov­é podílníkem v záložně „sdružující zájmy české galerky“, označila ji za „nefalšovan­é Palermo“.

Fiala považuje rozruch kolem svého vkladu v záložně za snahu opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Prohlásil, že nemá co skrývat, nemá se za co stydět, a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálníh­o. „Poslat do jakékoli banky, záložny svoje řádně vydělané peníze není zločin, není to nic nemorálníh­o,“řekl a zopakoval, že šlo o neúmyslnou chybu, kterou přiznal a napravil.

Hnutí ANO chtělo, aby poslanci hlasovali o dvojici návrhů usnesení. Dle prvního z nich by sněmovna žádala po Fialovi, aby zveřejnil svá daňová a majetková přiznání od roku 2011. Druhý návrh se týkal zpřístupně­ní podkladů k financován­í think tanku Pravý břeh – Institut Petra Fialy. Lídr SPD Tomio Okamura (na snímku vlevo s Fialou) uvedl, že se jeho spolupraco­vník obrátil kvůli PDZ na státní zastupitel­ství s žádostí o vyšetření celé záležitost­i.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia