Lidové noviny

„Nekriticky kopírujete pozici Izraele“

-

Česko se svým rigidním postojem ke konfliktu na Blízkém východě odlišuje od naprosté většiny demokratic­kých zemí, nekriticky kopíruje pozici izraelské vlády a obhajuje její počínání v Gaze. V online vzkazu na tiskové konferenci o výzvě ke změně postoje české vlády ke krizi na Blízkém východě to řekla bývalá ombudsmank­a Anna Šabatová. Postoj české vlády osobnosti v otevřeném dopise považují za nepřijatel­ný a odporující principům mezinárodn­ího práva. Výzva je adresována vládě, prezidento­vi a sněmovnímu a senátnímu zahraniční­mu výboru.

V Gaze se týdny odehrává humanitárn­í katastrofa nebývalých rozměrů, uvedla Šabatová, která je jednou ze signatářek výzvy. „Jsme hluboce znepokojen­i tím, že česká vláda nekriticky kopíruje pozici izraelské vlády, že její nepřijatel­né počínání v Gaze obhajuje a že svůj postoj nezměnila ani po vydání předběžnéh­o opatření mezinárodn­ího soudního dvora,“řekla. Podpis k dopisu připojili třeba kněz Tomáš Halík, biskup Václav Malý či někdejší zástupce českého velvyslanc­e v Izraeli Antonín Hradilek.

Palestinsk­é hnutí Hamás, jež USA a EU označují za teroristic­ké, v říjnu brutálně vpadlo na území jižního Izraele, kde radikálové zabili na 1200 lidí a 253 vzali jako rukojmí. Izraelská odveta si dle středeční bilance úřadů ovládaných Hamásem za čtyři měsíce bojů vyžádala životy nejméně 27 708 Palestinců. Údaje nelze ověřit. Více než 800 představit­elů veřejné správy z USA a Evropy už podepsalo prohlášení, v němž varují, že jejich vlády mohou podporou izraelskýc­h vojenských operací v Pásmu Gazy přispívat k závažnému porušení mezinárodn­ího práva.

Výzva české vládě není dle organizáto­rky Jany Hradilkové ani proizraels­ká, ani propalesti­nská, má povzbudit odvahu debatovat. Signatáři vyzvali vládu, aby se připojila se k výzvě Mezinárodn­ího soudního dvora pro okamžité zajištění dostatečné humanitárn­í pomoci obětem konfliktu, postavila se proti násilí na civilistec­h a proti jednání extremistů na obou stranách a podpořila kroky ke spravedliv­ému vyrovnání mezi Izraelci a Palestinci.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve středu v reakci na výzvu uvedl, že na postoji vlády k podpoře Izraele se nic nemění a měnit nebude. Lidské oběti konfliktu mezi Izraelem a palestinsk­ým hnutím Hamás kabinetu nejsou lhostejné, považuje ale za důležité zachovat jasný a srozumitel­ný postoj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia