Lidové noviny

Přechozená chřipka? Riziko

-

Právě zápal plic je vůbec nejčastějš­í příčinou úmrtí na chřipkové onemocnění. „Chřipku bohužel považuje řada lidí za banální onemocnění. Přitom na rozdíl od naprosté většiny respirační­ch virů nás může ohrozit na životě,“varoval Prymula.

Jeho slova potvrzují i smutná čísla. „Uvádí se, že na chřipku ročně zemře přibližně mezi 1000 a 3000 osobami, a to v závislosti na tom, o jak silnou epidemicko­u vlnu se jedná. Pravda také je, že jen u deseti až dvaceti procent z nich je primárním důvodem úmrtí chřipka, tedy respirační obtíže. U ostatních případů jde o pacienty, kteří trpí nějakou jinou nemocí, což logicky zhoršuje průběh,“řekl LN molekulárn­í imunolog a mikrobiolo­g Václav Hořejší.

Oproti předchozím­u týdnu vzrostla nemocnost akutními respirační­mi infekcemi o 11 procent (viz grafika), přičemž dominantní­m původcem onemocnění zůstávají viry chřipky. Ještě vyšší nárůst hygienici zaznamenáv­ají u nachlazení a jiných viróz, tedy takzvaných chřipce podobných onemocnění – oproti pátému týdnu letoška jich přibylo o více než 54 procent. Některá zdravotnic­ká zařízení na situaci už reagovala tím, že omezila či rovnou zakázala návštěvy svých pacientů, případně zavedla povinné nošení roušek – týká se to například nemocnic na Uherskohra­dišťsku, Ústecku, v Jičíně nebo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Dlouhodobé potíže

Aktuálně nejvíce v populaci dominuje chřipka typu A, jež má jeden z nejtěžších průběhů. Co se chřipky týká, do rizikové skupiny spadají senioři ve věku nad 60 let a lidé se sníženou kapacitou plic.

Podle mikrobiolo­ga Hořejšího je u všech virových onemocnění – a zejména těch respirační­ch – určité procento pacientů s chřipkou, u kterých se projeví dlouhodobé komplikace. „Jde o něco podobného, čemu se u covidu-19 říká dlouhý covid. V tomto případě může jít například o chronický únavový syndrom. Má obdobné příznaky, které známe z pandemie koronaviru: snížené kognitivní schopnosti, únava a taková jakoby mlha,“vysvětlil Hořejší a upozornil, že o syndromu se ví zatím poměrně málo.

Dohra cytokinové bouře

Pro takzvanou dlouhou chřipku (z anglického „long flu“, analogicky k tomu „long covid“) máme k dispozici zatím jen velmi málo údajů, domnívá se vakcinolog a lékař pro děti a dorost Daniel Dražan. „Do pandemie covidu se o tomto problému nevědělo prakticky nic, pokud tedy nebereme v úvahu pandemii chřipky v letech 1918–20 (užívá se pro ni přízvisko španělská chřipka – pozn. red.), při které mělo mnoho přeživších dlouhodobé potíže,“sdělil pro LN.

„Vedle vysokého počtu úmrtí – odhady se liší, ale tehdy šlo o přibližně 10 milionů lidí – byla tato pandemie chřipky atypická také tím, že rizikovou skupinou byli mladí a zdraví lidé. Hlavní příčinou úmrtí byla cytokinová bouře, tedy přehnaná reakce imunitního organismu, která působila celotělní zánět,“doplnil Hořejší. Ve velmi vzácných případech podle něj mohou těžká poškození autoimunit­ního charakteru – kdy systém zabere proti viru natolik silně, že při tom zasáhne i jiné buňky lidského organismu – doprovázet chřipku i nyní. „Jsou popsané komplikace, kdy jsou tímto způsobem poškozeny nervové buňky a člověk například dočasně ochrne,“doplnil Hořejší.

Případů covidu-19 ubývá

Od začátku roku klesá počet lidí, kteří měli pozitivní test na covid-19 zaevidovan­ý zdravotník­em. V pátém týdnu letoška do statistik přibylo osm případů na 100 tisíc obyvatel, v úhrnu od 1. ledna necelých 600 osob. Proti předcházej­ícímu týdnu jde o pokles přibližně o čtvrtinu. Domácí samotesty se do statistik nepropisuj­í. V nemocnicíc­h bylo ke středečním­u ránu 61 pozitivně testovanýc­h, osm na jednotkách intenzivní péče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia