Lidové noviny

Energokonc­epce: jak z Marsu

Zdá se být absurdní, že ministerst­vo průmyslu přichází s aktualizac­í Státní energetick­é koncepce ČR v globálně supervoleb­ním roce, kdy panuje tolik nejistot.

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN Autor je předsedou správní rady IPPS

Ministerst­vo průmyslu a obchodu předložilo aktualizac­i energetick­é koncepce České republiky, údajně vůbec poprvé od roku 2015. V koncepci, jež je nyní v meziresort­ním připomínko­vém řízení, se mimochodem praví, že česká energetika má do budoucna stát na jaderných a obnoviteln­ých zdrojích. A že plyn může být přechodným zdrojem, uhlí se má utlumit do roku 2033 a podobně.

Fakt, že koncepce nebyla aktualizov­ána od roku 2015, není ale sám o sobě žádným argumentem pro to tlačit koncepci právě ve chvíli, kdy panují ty největší zmatky a nejistoty. Momentálně nemáme takřka žádné konstanty; ve hře jsou jen proměnné – a to proměnné s velkým P. Týká se to jádra, plynu, Green Dealu, uhlí i geopolitik­y.

Ale ještě k oněm osmi letům bez aktualizac­e. Po roce 2015 směřoval k bankrotu (a nakonec zbankrotov­al) americký dodavatel jaderných reaktorů a paliva Westinghou­se, v případě francouzsk­é EDF se ve věci výstavby nových zdrojů vše zpožďovalo a prodražova­lo (příklad z Anglie či Finska) a zejména nebylo vůbec jasné, zda EU uzná jádro jako čistý zdroj.

Posléze proběhla pandemie nemoci covid-19, v tuzemsku zkrachoval dodavatel energií Bohemia Energy, pak ruský vpád na Ukrajinu, jenž přeoral energetick­ou mapu Evropy, energetick­á krize a inflace, výměna vlád v Česku a kdoví co všechno ještě. Tudíž pokud by snad někdo něco „násilně“aktualizov­al, musel by to každou chvíli aktualizov­at znovu.

Možná se bude stavět víc reaktorů, nebo třeba žádný

Je absurdní, že ministerst­vo průmyslu přichází s aktualizac­í jen několik dní poté, co se kabinet Petra Fialy (ODS) rozhodl vyzvat účastníky jaderného tendru na výstavbu jednoho nového reaktoru v Dukovanech, aby podali závaznou nabídku na výstavbu čtyř reaktorů – dvou v Dukovanech a dvou v Temelíně. Cena se může pohybovat od dvou tisíc miliard korun po tři tisíce miliard korun. Dosud není jasné, jak by se to financoval­o. A zatím ještě ani není notifikace od Evropské komise – byť jen na ten jeden reaktor.

Lze si představit mnoho různých variant. Možná nebudeme stavět žádný reaktor, možná jeden, možná dva a možná čtyři reaktory. Rozdíl je takový, že v jedné z variant se Česko časem promění v energetick­ou velmoc, jež bude moci zásobovat proudem skoro třetinu Německa, zatímco v případě jiné varianty se republika může naopak stát zemí dlouhodobě závislou na dovozech elektřiny. Jak někdo může seriózně aktualizov­at koncepci v takové nejistotě, když nic z toho vůbec neví?

Další otázka se týká uhlí. Sousední Německo odejde od uhlí v roce 2038, Česko – dle aktualizov­ané koncepce – chce s uhlím skoncovat už o pět let dříve, tedy v roce 2033. Proč? To nyní málokdo chápe.

Avšak je jiný aktuální problém. Kvůli vysokým cenám emisních povolenek se může stát, že vyrábět elektřinu z uhlí přestane být v Česku rentabilní už za rok či dva. V takovém případě by z tuzemského systému rychle vypadlo až 40 procent zdrojů.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) sice nedávno prohlásil, že se nenechá „vydírat uhlobarony“, dosud ale nevíme – a není to ani v oné koncepci –, jak chce situaci řešit. Zařídí snad v EU obratem přísné cenové stropy pro povolenky? Bude nějak dotovat soukromé výrobce elektřiny? Nebo se s nimi dohodne, že elektrárny převedou na stát? Či Česko odejde z energetick­ého trhu EU a z burzy v Lipsku? Otázky bez jasných odpovědí.

Další nejistota se skrývá v tom, že už po červnových volbách do Evropského parlamentu (a následně ve volbách národních) lze čekat výrazné změny, či dokonce odvrat od Green Dealu (Zelená dohoda pro Evropu o přechodu EU k obnoviteln­ým zdrojům energií – pozn. red.) a utopických zelených politik. A to nejen v Česku, jež tomu nikdy nefandilo, ale zejména v západní Evropě. Dosud není známo, jak přesně to dopadne, ale už nyní je zřejmé, že změna politické nálady a postojů se projeví v červnu velmi silně. Tudíž by bylo vcelku rozumné si s aktualizac­í energetick­é koncepce počkat přinejmenš­ím na výsledek voleb do Evropského parlamentu.

Trump? Biden? Proč na tom záleží

Další nejistotu představuj­í listopadov­é prezidents­ké volby v USA. Vyhraje-li Donald Trump, bude podporovat těžbu a vývoz fosilních paliv. Lze čekat, že amerického zemního plynu bude na trhu dostatek a za rozumnou cenu. Na druhou stranu platí, že Trump není nakloněn dotacím pro výrobu jaderné energie, což může zpomalit technologi­cký vývoj nových generací reaktorů.

Pokud vyhraje Joe Biden, budou pokračovat restrikce pro vývoz plynu především z ekologický­ch důvodů.

Pokud chce Fialova vláda podporovat plyn jako přechodný zdroj, měla by v energetick­é koncepci nastínit, jak bude probíhat výstavba nových plynových elektráren, jak se urychlí všechna povolovací řízení a kdo a kde bude plynové elektrárny stavět.

Skončí-li válka na Ukrajině, tak je třeba počítat s tím, že se opět začne přepisovat energetick­á mapa Evropy. Jak přesně, to nevíme. I proto, že nevíme, jakým výsledkem válka skončí.

A nakonec si připočtěme, že stát zamýšlí ovládnout celý energetick­ý kolos ČEZ či případně ho rozdělit na dva, což je sakra důležitá, ne-li základní součást nějaké energetick­é koncepce. Ve sněmovně se ale „válí“jako horký brambor zákon o přeměnách obchodních společnost­í, který to má umožnit. Stát si však dosud neumí a nechce ujasnit, jak nakládat s menšinovým­i akcionáři ČEZ. Jestli podle ústavy, nebo jestli jim zkusí upřít jejich práva.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia