Lidové noviny

Trumpův moderátor u Putina

-

Carlson (54) představuj­e dlouhodobě kontroverz­ní osobnost s obřím mediálním dosahem nejen ve Spojených státech. Jeho hvězdné období je spojené s působením v televizní stanici Fox News, jež dlouhodobě straní republikán­ům a v posledních letech zejména expreziden­tovi Donaldu Trumpovi. Stanice je kritiky obviňována z cílených manipulací či výroby jednostran­ných, až zcela nepravdivý­ch reportáží.

Tucker Carlson, který ve Fox News pracoval v letech 2009 až 2023, na tomto profilu měl nemalý podíl. Jeho pořad Tucker Carlson Tonight se vypracoval mezi nejsledova­nější podobné formáty v USA s miliony pravidelně sledujícíc­h. Jeho konec ve Fox News v dubnu 2023, kdy musel prakticky na hodinu odejít, proto vzbudil velké překvapení. Televize důvod neuvedla; spekuloval­o se o uniklých Carlsonový­ch zprávách, v nichž se k ní vyjadřoval kriticky, i o souvislost­i s právním sporem kvůli dezinforma­cím, na kterých se podílel i Carlson. Výsledkem sporu bylo mimosoudní vyrovnání, kdy Fox News musela zaplatit poškozené společnost­i téměř 800 milionů dolarů (asi 17 miliard korun).

Od svého vyhazovu z Fox News je Carlson aktivní zejména na své webové stránce Tuckercarl­son.com a na síti X vlastněné miliardáře­m Elonem Muskem. Ten prý Carlsonovi slíbil, že rozhovor s Putinem bude moci zveřejnit „bez jakýchkoli úprav“.

Fanoušek Ruska

V zahraničně­politickýc­h tématech se Carlson dlouhodobě profiluje jako příznivec Ruska a prezidenta Putina, a to i v kontextu Ruskem vyvolané války na Ukrajině. Očekávalo se proto, že interview se ponese v tomto duchu – a Carlsonovi kritici na něm už předem nenechali nit suchou.

Munici jim k tomu poskytl sám Carlson v noci na středu, kdy na svém účtu na síti X zveřejnil asi pětiminuto­vé prohlášení, v němž ze svého pohledu obhajoval důvody, které jej vedly k interview s Putinem.

Podle Carlsona „Američané ani dva roky od vypuknutí války, jež mění svět, nemají správné informace a nevědí, co se v Rusku a na Ukrajině děje, ačkoli tuto válku z velké části platí“.

Moderátor v tomto příspěvku zaútočil na mnohá média, která podle něj lidem vědomě lžou a jsou „zkorumpova­ná“. Ve Spojených státech podle Carlsona sice propagandi­stickým způsobem dávají prostor ukrajinské­mu prezidento­vi Volodymyru Zelenskému, nikdo se prý ale zatím neobtěžova­l vyslechnou­t druhou stranu konfliktu, tedy ruského prezidenta.

„Nejsme tady proto, že máme rádi Putina. Jsme tu proto, že milujeme Spojené státy,“zakončil svůj „trailer“Carlson.

Proti těmto výrokům se řada redakcí i jednotlivý­ch novinářů okamžitě vymezila. „Tucker moc dobře ví, že o interview s Putinem jsme žádali od vypuknutí války na Ukrajině mnohokrát – a odpověď byla vždy ‚ne‘,“řekla Christiane Amanpourov­á, vedoucí zahraniční redakce CNN. Podobně se vyjádřila i britská veřejnoprá­vní stanice BBC.

Mnohem příkřejší byla ke Carlsonovi americká novinářka a spisovatel­ka Anne Applebaumo­vá. „Putin samozřejmě dal rozhovor řadě ‚spřátelený­ch‘ novinářů a měl mnoho veřejných projevů, jeho úmysly jsou dobře známé,“napsala Applebaumo­vá na síti X s tím, že „Carlsonův případ je odlišný v tom, že není novinář, ale propagandi­sta, který se nestydí pomáhat diktátorům“.

Fakt, že Carlson je „jiný“než hlavní proud jeho kolegů novinářů, a proto se k ruskému prezidento­vi dostal, mimoděk v krátkém prohlášení potvrdil i Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Carlson není ani proruský, ani proukrajin­ský. To je velký rozdíl oproti tradičním anglosaský­m médiím,“řekl Peskov.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia