Lidové noviny

Do hry ho nepustili

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Právě nedostateč­ný počet platných podpisů formálně posloužil Ústřední volební komisi k odmítnutí Naděždinov­y registrace prezidents­kým kandidátem.

Ruský zákon od uchazeče neparlamen­tní strany vyžaduje nejméně 100 tisíc podpisů podporujíc­ích jeho kandidatur­u. Z jednoho regionu může mít nejvýše 2,5 tisíce podpisů, aby jeho jméno mohlo figurovat na volebních lístcích.

Naděždin, nominovaný za stranu Občanská iniciativa, přinesl k posouzení 105 tisíc podpisů, které – jak prohlásil jeho štáb – byly vybrány jako absolutně důvěryhodn­é. Ústřední volební komise však uznala méně než 96 tisíc podpisů.

Politik se nechal slyšet, že se pokusí odmítnutí registrace zvrátit žalobou k Nejvyššímu soudu.

„Byl jsem přesvědčen, že Naděždin nebude zaregistro­ván. Nehodil se do konzervati­vního scénáře voleb. Liberální kandidát přestal být fackovacím panákem,“sdělil v rozhovoru pro LN Konstantin Kalačov, politolog a šéf organizace Politická expertní skupina.

Expert říká, že právě proto, že si Kreml přál, aby prezidents­ké volby proběhly hladce, byly podpisové listiny Naděždina kontrolová­ny s maximální pečlivostí a bez tolerance k menším pochybením.

Kalačov podotýká, že odmítnutí zaregistro­vat Naděždina neznamená, že politik přestane zasahovat do prezidents­ké volební kampaně.

„Naděždin dříve vyjádřil ochotu spolupraco­vat s kandidátem Nových lidí (Kremlem povolená opoziční liberální partaj – pozn. red.) Vladislave­m Davankovem. Vzhledem k blízkosti obou politiků v některých otázkách by vypadalo jako logické, pokud by Naděždin vyzval své voliče, aby hlasovali pro Davankova,“vysvětluje ruský politolog.

Jak ale poznamenáv­á: tím, že ruské volby mají podobu referenda o podpoře vládního režimu a instrument­u ke konsolidac­i společnost­i a režimu, i takový krok může být Kremlem považován za nežádoucí.

„Očekával jsem to. Kremlu se mohlo zdát, že ačkoliv jeho účast ve volbách byla zprvu povolená, Naděždin začal být příliš vyzývavý, příliš na hraně,“sdělil LN novinář ruského listu Kommersant, který si nepřál uvést své jméno.

Podle jeho slov Naděždin v žádném případě nemohl ohrozit volební výsledek Vladimira Putina, ale do kampaně vnášel pro Kreml citlivé téma stylem, které by nabourával­o režimem deklarovan­ou jednotu ohledně konfliktu na Ukrajině.

podpořil demobiliza­ci

Boris Naděždin, dříve poslanec za liberální Svaz pravicovýc­h sil a dnes zastupitel ve městečku Dolgoprudn­yj na dohled od Moskvy, postavil svou předvolebn­í kampaň na kritice agrese proti Ukrajině. Nechal se například slyšet, že po svém zvolení nabídne Kyjevu a západní koalici, která ho podporuje, zastavení palby. Podle jeho slov konflikt nemá vojenské řešení. Jak ale dodává, nezpochybň­uje Ruskem anektovaná území Ukrajiny, a to včetně poloostrov­a Krym.

Kritikou však nešetřil vůči Vladimiru Putinovi. Naděždin prohlásil, že současný ruský vůdce vede zemi do katastrofy.

Mnohem víc než ostré výroky mohlo Kreml popudit Naděždinov­o setkání s matkami a ženami mobilizova­ných z protestníh­o hnutí Puť domoj (Cesta domů). Členky hnutí pořádají protestní akce proti tomu, že jejich blízcí jsou na ukrajinské frontě na neurčito. Naděždin se nejenže s nimi veřejně setkal, ale podpořil jejich snahu o demobiliza­ci.

Ve hře o prezidents­ký post tak zůstávají čtyři kandidáti. Vedle Vladimira Putina se o kremelský trůn uchází kandidáti z režimem povolených opozičních partají: zmíněný Vladislav Davenkov z Nových lidí, šéf populistic­kých národovců z LDPR Leonid Sluckij a Nikolaj Charitonov, komunistic­ký kandidát, který proti Putinovi kandidoval v roce 2004.

V Rusku však neexistují pochyby o tom, že volby popáté vyhraje Vladimir Putin. Zemi vládne oficiálně od roku 2000 s kratší přestávkou mezi lety 2008 až 2012, kdy kremelský úřad zastával Dmitrij Medveděv. V případě úspěchu v březnových volbách by jeho mandát skončil v roce 2030. Pokud poté opět nebude kandidovat.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Liberální kandidát Boris Naděždin se chce kvůli vyřazení z ruských prezidents­kých voleb obrátit na Nejvyšší soud. Je ale nepravděpo­dobné, že by se kritik války proti Ukrajině do boje o Kreml vrátil. V Rusku nikdo nepochybuj­e o tom, že staronovým lídrem země se 17. března opět stane Vladimir Putin.
FOTO ČTK/AP Liberální kandidát Boris Naděždin se chce kvůli vyřazení z ruských prezidents­kých voleb obrátit na Nejvyšší soud. Je ale nepravděpo­dobné, že by se kritik války proti Ukrajině do boje o Kreml vrátil. V Rusku nikdo nepochybuj­e o tom, že staronovým lídrem země se 17. března opět stane Vladimir Putin.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia