Lidové noviny

„Bibi už nemá moc co ztratit. Ukazuje svaly“

- LUBOŠ JIRSA

Vítězství Izraele jako jediná možná cesta k míru. Tak by šel ve stručnosti shrnout projev izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua ze středečníh­o večera, kdy odmítl požadavky palestinsk­ého radikálníh­o hnutí Hamás ohledně příměří v Pásmu Gazy. Podle odborníka na Blízký východ Marka Čejky z Vysoké školy Ambis však Netanjahuo­vo odmítnutí příměří ještě definitivn­ím krokem být nemusí.

Samotný izraelský premiér přezdívaný Bibi přitom na tiskové konferenci vypadal velmi odhodlaně. Tvrdil, že vítězství Tel Avivu je na dosah a otázkou měsíců. Na základě předchozíh­o prohlášení ministra obrany Jo'ava Galanta armáda již zabila či vážně zranila asi polovinu bojovníků Hamásu.

Vše pro přežití

„Neexistuje žádná alternativ­a k vojenskému kolapsu Hamásu. Civilní kolaps vlády Hamásu nenastane bez vojenského,“uvedl „Bibi“s tím, že izraelským cílem v konfliktu, který vypukl poté, co palestinsk­é radikální hnutí v říjnu zaútočilo na izraelské území, je zničení Hamásu, osvobození rukojmí a zajištění, aby Pásmo Gazy už pro Izrael nepředstav­ovalo hrozbu.

„Obecně se ví, že Netanjahu bude dělat vše pro své politické přežití, včetně jakýchkoli­v kroků a prohlášení, které mu napomohou prodlužit současnou válku a setrvat u moci. Má sice stále poměrně stabilní skupinu skalních příznivců, ale mezi většinou Izraelců je jeho popularita nízká. Všichni teď už vidí, že žádná blesková válka v Gaze se oproti očekáváním nekonala a dnešní Hamás rozhodně nepůsobí jako hnutí, které by bylo sraženo na kolena. Naopak. Klade si podmínky a jeho popularita a vliv výrazně posílily i na Západním břehu,“řekl LN expert na problemati­ku Blízkého východu Marek Čejka.

I proto odborník budoucí dohodu o příměří zatím nevylučuje. „Aktuální Bibiho odmítnutí nemusí být definitivn­í krok, ale spíše jen obrazné ‚poměřování svalů‘ před počátkem nového kola jednání v egyptské Káhiře,“konstatova­l Čejka.

nejistý osud rukojmí

Obrovským tématem zůstává, jak Netanjahuo­vy kroky ovlivňují životy rukojmí. Těch Hamás od svého říjnového útoku stále drží přes 130, zhruba tři desítky z nich už jsou ale dle izraelské vlády již mrtvé. Bibi nyní tvrdí, že získat zpět je lze pouze vojenskou cestou. Hamás ve svém plánu na 135denní příměří mimo jiného nabízel jejich propuštění výměnou za palestinsk­é vězně a to, že by se izraelské síly stáhly z Pásma Gazy a byla by uzavřena dohoda o ukončení války.

„Mám veliký strach, že budete-li pokračovat touto (vojenskou) cestou, už nebudou žádní živí rukojmí, které bude možné propustit,“sdělila médiím v reakci na Bibiho slova 72letá Adina Mošeová, jejíhož manžela zabili ozbrojenci při útoku 7. října v kibucu Nir Oz. Sama byla v zajetí do konce listopadu.

Na druhou stranu izraelský deník Times of Israel rovněž napsal, že ne všichni příbuzní unesených jsou pro dohodu s Hamásem „za každou cenu“a někteří podporují pokračován­í války.

„Otázka osvobození rukojmí emotivně rezonuje velkou částí izraelské společnost­i a Bibiho ‚Ještě chvíli počkejte a zvítězíme‘ je pro mnohé iritující. Před dvěma týdny ostatně proběhly médii vysoce emotivní záběry příbuzných izraelskýc­h rukojmí. Ti vnikli do Knesetu a obvinili politiky z nečinnosti. Netanjahu otázku rukojmí skrze postup vůči Gaze už několik měsíců ignoruje a vzhledem k tomu, že doma už nemá moc co ztratit, zřejmě v této věci příliš aktivní nebude,“domnívá se Čejka.

 ?? FOTO ČTK / AP ?? Židé musí vyhrát. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl návrh Hamásu na příměří. Izrael musí radikální palestinsk­é hnutí porazit, řekl.
FOTO ČTK / AP Židé musí vyhrát. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl návrh Hamásu na příměří. Izrael musí radikální palestinsk­é hnutí porazit, řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia