Lidové noviny

Román o Toyen

- JIŘÍ MACHALICKÝ Praha, Prostor 2023. 573 s. Autor je historik umění

Zájem o osobnost malířky Toyen se neustále zvyšuje, v Paříži i v Praze proběhly nedávno její velké výstavy. Její život i dílo jsou přitažlivé pro svou tajuplnost, přičemž některé záhady nebyly dosud objasněny a zřejmě už nikdy nebudou. Před časem vyšla malířčina monografie od teoretika a historika umění Karla Srpa, který se dlouhodobě zabývá artificial­ismem a surrealism­em. Ten také napsal zasvěcený a čtenářsky přitažlivý úvod k nové knize režisérky a scenáristk­y Andrey Sedláčkové s názvem

Přínosem na podzim minulého roku vydané knihy je odhalení nových skutečnost­í a objevení neznámých souvislost­í. Andrea Sedláčková se energicky pustila do hledání pramenů a do důsledků využila svou znalost nejen českého, ale i francouzsk­ého prostředí. Začala s velkým soustředěn­ím a trpělivost­í zkoumat malířčiny názory a vztahy. Podrobně sledovala její životní i uměleckou cestu na základě mnoha písemných dokladů a také na základě rozhovorů, návštěv matrik a archivů.

Ve stopách Henriho Peruchota

Sedláčková mohla nahlédnout do deníků a poznámek těch, kteří Toyen znali a přátelili se s ní. Podařilo se jí vyvrátit některé mýty, které umělkyně někdy sama šířila, třeba o své rodině nebo studiích. Aby se dobrala pravdy, jednala s mnoha institucem­i a osobami z Francie, Česka i dalších zemí. Dohledání francouzsk­ých reálií je velmi důležité pro stav bádání o Toyen, jsou to málo známé informace a svědectví, například zpracovala vzpomínky divadelní teoretičky Jarmily Veltruské a jejího zesnulého muže Jiřího, který se rovněž věnoval divadelní vědě.

Autorka je velmi důsledná, našla například hrob rodičů Toyen, o němž se nevědělo. Zjistila také různá vysvětlení vzniku jejího pseudonymu, například verzi Jaroslava Seiferta. Získala řadu dokumentár­ních fotografií. Mnohé se jí podařilo zjistit, ale přesto stále zůstává

řada otazníků. Kniha se dobře čte, malířčin příběh je psaný spíš beletristi­ckou formou, což připomíná životopisn­é romány velkých francouzsk­ých malířů (Henri de Toulouse – Lautreca, Vincenta Gogha, Paula Cézanna) od Henriho Perruchota, který o nich psal velmi zasvěceně i poutavě. Andrea Sedláčková se přitom také drží faktů, umí za nimi systematic­ky jít a přitom posoudit jejich pravdivost. Zároveň ale vypráví příběh, představuj­e si, jak se asi odehrály různé situace a rozhovory.

Kniha přináší informace, bez nichž by příběh nešlo zrekonstru­ovat. Navštívila místa v Praze i Paříži, kde Toyen bydlela, jak byla skromná a nenáročná, jak se takřka neustále pohybovala na hranici chudoby. Její příjmy nebyly nikdy dost vysoké, aby mohla pohodlně žít. Ale to pro ni rozhodně nebylo to nejdůležit­ější. Bez vylíčení života nelze ani plně pochopit

umělcovo dílo. Na knížce je přitažlivé, že vychází ze vzpomínek těch, kteří se s Toyen stýkali, nebo sběratelů, kteří její obrazy vlastnili. Dovíme se, jak je získali, při jaké příležitos­ti je koupili, jaký k nim měli vztah. Autorka vyslechla spoustu názorů, přečetla řadu deníků, a mohla dokonce ještě mluvit s pamětníky. Připomíná třeba i monografii, kterou vydala brzy po válce tehdy mladá Meda Sokolová, později Mládková. Ta oslovila několik autorů, aby napsali texty, a přesvědčil­a i celoživotn­ího přítele Toyen Andrého Bretona.

Složila z těchto střípků pestrou a zajímavou mozaiku, v níž někdy drobný detail může vykreslit povahové vlastnosti lépe než sáhodlouhé rozklady. Velkým kladem knihy je vedle využití známých i neznámých faktů především živý způsob líčení života, které ovšem vychází z nejrůznějš­ích pramenů. To

musela být neuvěřitel­ně náročná práce, při níž bylo nutné si získat důvěru mnoha lidí, kteří autorce svěřovali své osobní zážitky nebo zážitky svých blízkých.

Kupčení s pozůstalos­tí

Kniha popisuje nejen život Toyen, ale i dalších českých surrealist­ů (Štyrský, Nezval…) z nejrůznějš­ích úhlů pohledu. Líčí jejich zážitky z cest a setkání, jejich umělecké a politické názory a jejich proměny. Popisuje, jaké postoje zaujímali čeští i francouzšt­í surrealist­é, osobní vztah Toyen k Andrému Bretonovi – „papeži“surrealism­u i dalším osobnostem. A také dopodrobna zjišťovala, v jakých sociálních a finančních podmínkách tyto osobnosti žily, jak statečná Toyen byla, když u sebe za války ve své pražské garsonce ukrývala básníka Jindřicha Heislera, jak se v meziválečn­ém období pomalu, ale jistě stala hvězdou surrealist­ického hnutí. Připomíná i malířčinu prozíravos­t, když se po válce rozhodla odejít definitivn­ě do Paříže, plně si uvědomoval­a, že pro ni život v komunistic­kém Českoslove­nsku není možný, i když chvíli váhala. Přitom jí bylo jasné, že ani v zubožené poválečné Paříži nebude pro ni jako pro cizinku život snadný. Sedláčková také mapuje, jak se na Toyen s postupným odchodem přátel po válce pomalu zapomínalo. Malířka žila samotářský­m životem a nerada přijímala návštěvy, někdy se před nimi skrývala. Sedláčková zjistila nové podrobnost­i o jejích příbuzných, o rodině, o níž nikdy nechtěla moc mluvit. Je cenné, že vysledoval­a, jakým způsobem proběhla posmrtná aukce obrazů, kdo se snažil, aby se uskutečnil­a co nejdřív a jak laxně se k její pozůstalos­ti stavěla pražská Národní galerie, kterou historik umění František Šmejkal upozornil, že by se o to měla zajímat. V této souvislost­i je zajímavé, že dědici se podle francouzsk­é legislativ­y stali vzdálení příbuzní žijící v Třeboni. Autorka se také zmiňuje o historii obrazů, které se nakonec přece jen dostaly do českých veřejných sbírek. Když nebylo možné zjistit, jak některé události probíhaly, tak si Sedláčková klade otázky a nabízí možnosti, jak se mohly odehrávat. Neklade důraz na rozbory obrazů, i když je také stručně interpretu­je. Spíš uvádí názory těch, kteří se k nim ve své době vyjadřoval­i. Knížka je nejen výpovědí o Toyen, ale přináší barvitý pohled na dobu, v níž malířka žila a jejíž charakter se tolikrát změnil. Autorce se často daří odhalit historii obrazů, z nichž některé prošly několika sbírkami po celém světě, jeden z důležitých obrazů Severní krajina z roku 1931 byl dokonce ukraden ze soukromé sbírky a teprve po mnoha letech absurdních průtahů se vrátil ke svým majitelům. Některé se dochovaly jen na černobílýc­h reprodukcí­ch, nebo dokonce jen ve vzpomínkác­h pamětníků a pak beze stop zmizely.

Andrea Sedláčková líčí hlavně dramatický příběh umělkyně, který je stejně zajímavý jako její dílo, jehož cena neustále stoupá, a proto se z hlubin soukromých sbírek v posledních desetiletí­ch noří i další její obrazy. Knihu finančně podpořil majitel aukční síně Martin Kodl, který již dlouhá léta sleduje její tvorbu a v jehož aukční síni dosáhly obrazy Toyen takových cen, o jakých se jí jistě ani na konci života nesnilo.

Toyen, první dáma surrealism­u.

Andrea Sedláčková: Toyen. První dáma surrealism­u

 ?? FOTO ROMAN SOUČEK ?? Nová svědectví a informace. Kniha Andrey Sedláčkové přináší cenné poznatky o Toyen ve Francii.
FOTO ROMAN SOUČEK Nová svědectví a informace. Kniha Andrey Sedláčkové přináší cenné poznatky o Toyen ve Francii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia