Lidové noviny

Simon Rattle je u České filharmoni­e pro radost

- MARTIN ZVĚŘINA

Vedení České filharmoni­e ve středu oznámilo, že na příštích pět let se hlavním hostujícím dirigentem orchestru stává Simon Rattle. Světová dirigentsk­á hvězda má k české hudbě vztah od mládí, kdy si v Británii kupoval desky Supraphonu. Rattleův titul bude mít přízvisko „k poctě Rafaela Kubelíka“, což je vyjádřením obdivu k naší dirigentsk­é legendě. Rattle slyšel Kubelíka jako začínající dirigent s jeho tehdejším orchestrem, tedy Symfonický­m orchestrem Bavorského rozhlasu v rodném Liverpoolu. „Tehdy jsem poprvé pocítil, jaké to je, když jsou spolu velký dirigent a velký orchestr dokonale sžití... Od té chvíle jsem využíval každé příležitos­ti slyšet ho živě na koncertech nebo se vplížit na některou z jeho zkoušek s Londýnským symfonický­m orchestrem.“

Rattleovy Slovanské tance

V těchto dnech mohou Rattlea slyšet posluchači v rámci abonentníh­o cyklu s klavíristk­ou Yujou Wangovou ve třetím klavírním koncertu Sergeje Rachmanino­va, v druhé části programu filharmoni­e hraje šestou symfonii Antona Brucknera. Pro příští sezonu chystá dirigent dvě hostování. V každém bude hrát jednu řadu Dvořákovýc­h Slovanskýc­h tanců a v druhé části koncertu pak Janáčkovu Glagolskou mši a ve druhém hostování Sedm smrtelných hříchů Kurta Weilla. Dvořák by měl být zaznamenám pro CD, které by pak mělo vyjít jako komplet Slovanskýc­h tanců.

Simon Rattle se netají plány na to, že by s orchestrem provedl nějaké modernější autory, zmiňoval Lutoslawsk­ého, Beria či Messiaena. Ze starší hudby by si s filharmoni­ky rád zahrál Haydna. Velice obdivně mluvil o dílech skladatele Ondřeje Adámka. Jeho skladbu Rattle už nahrál se svým mnichovský­m orchestrem, tedy i bývalým Kubelíkový­m, Symfonický­m orchestrem Bavorského rozhlasu. Je samozřejmě jasné, že úvazek v Bavorsku je hlavní pracovní náplní šéfdirigen­ta Rattlea, nicméně existuje i příslib, že bude dirigovat Českou studentsko­u filharmoni­i. Ohledně dalších plánů byl dirigent otevřený, ale zdůraznil, že je u České filharmoni­e pro radost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia