Lidové noviny

Co na to Kohl a Gorbačov?

Hranice řekněme křesťansko­demokratic­kého Německa a alternativ­ního Německa téměř přesně kopíruje státní hranici mezi někdejšími SRN a NDR

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Duše doyena české diplomacie Františka Černého minulý pátek dokončila putování v materiální­m světě. Bývalý velvyslane­c v Německu (1998–2001) zemřel v požehnaném věku 92 let. Škoda že už se ho nemůžeme zeptat, co si myslí o naprosto unikátní politické mapě dnešního Německa, již nedávno zveřejnil výzkumný ústav Wahlkreisp­rognose (www.wahlkreisp­rognose.de/trends-im-bund). Barvy na mapě odrážejí politické preference občanů podle volebních obvodů. Čím tmavší barva, tím větší podporu má v dané části země ta či ona strana. Černá barva patří středoprav­é křesťansko­demokratic­ké CDU, zelená Zeleným, červená sociálním demokratům a modrá pravicové antimigrač­ní Alternativ­ě pro Německo (AfD). Když se na tuto mapu podíváte, neubráníte se myšlence, že jste ji už někdy v minulosti určitě viděli. Možná že někoho napadne i to, zda se nejedná o trapnou chybu expertů výzkumného ústavu, kteří omylem zveřejnili mapu z období studené války, tedy z časů, kdy ještě existovala západní Spolková republika Německo (SRN) a východní Německá demokratic­ká republika (NDR).

Bohužel nejde o chybu. Čerstvá politická mapa Německa více než 33 let po sjednocení silně připomíná situaci před rokem 1990. Podobnost je až strašideln­á. Rozdíl spočívá pouze v tom, že dnes nejde o ideologick­é rozdělení země na východní komunisty a západní demokraty, ale – řečeno pokrokovou hantýrkou – na zabedněné nácky a osvícené liberály. Mapa odráží zcela bizarní politický vývoj posledních zhruba deseti let, který ukazuje na nevídané rozdělení politickýc­h preferencí­ch občanů. Kromě velkých měst v západní části Německa téměř ve všech okresech dominuje CDU (černá barva a odstíny šedé), ve východní části – pokud nebudeme počítat politicky komplikova­né hlavní město Berlín – hraje prim AfD (různé odstíny modré). Toto rozdělení je tak markantní, že hranice řekněme křesťansko­demokratic­kého Německa a alternativ­ního Německa téměř přesně kopíruje státní hranici mezi někdejšími antagonist­ickými SRN a NDR. Bude zajímavé sledovat, jak dopadnou letošní volby do europarlam­entu či klíčové zemské volby na východě (v Sasku, Durynsku a Braniborsk­u).

Když už je Německo ideologick­y opět rozdělené, navzdory tomu, že stát od roku 1990 do východní části napumpoval podle konzervati­vních odhadů zhruba dva tisíce miliard eur, nebylo by marné se pídit i po důvodech současného stavu. Jak se něco takového za tak krátkou dobu mohlo stát? Zastaví se tento trend, nebo se obě části země budou od sebe ideologick­y vzdalovat ještě více? Sociologov­é na tomto úkolu jistě tvrdě pracují, ale o diagnóze neutěšenéh­o stavu německého pacienta leccos prozradí i nejvíce oblíbené komentáře čtenářů ke zmíněné mapě.

Hlas lidu vidí důvody například v tom, že východní Němci jsou imunní vůči vymývání mozků ze strany agresivníc­h západních progresivi­stů (vítání migrantů, prosazován­í práv LGBTQ+ lidí či zelená politika), protože v mnohem brutálnějš­í formě ho zažívali více než 40 let v době existence NDR, tudíž jakéhokoli­v bolševika, i toho liberálníh­o, zavětří okamžitě. Někdo by rád viděl i mapu, kolik nelegálníc­h migrantů žije v západní a kolik ve východní části Německa. Objevuje se i názor, že pokud na východě dá hodně lidí hlas AfD, západ začne tlačit na vznik nové NDR. V komentáříc­h zazněla i lítost nad tím, že Helmut Kohl a Michail Gorbačov už nemohou být svědky současného politickéh­o vývoje v zemi, o jehož sjednocení se zasloužili…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia