Lidové noviny

Když se říká příměří

Proč se cíl na Ukrajině a v Gaze hodnotí jinak

- Zbyněk Petráček

Jsou to někdy paradoxy. Kdo zauvažuje o příměří na Ukrajině, o tom, že válka tam zabíjí desetitisí­ce lidí a je třeba ji ukončit, získá ošklivou nálepku „chcimír“. Hlavní přece je, aby Ukrajina zvítězila. Kdo žádá rychlé příměří ve válce Izraele s Hamásem, je chválen. Jako by tam nebyla prioritou likvidace hrozby. Zatímco na Ukrajině se příměří pokládá za hrozbu, v Pásmu Gazy za kýžený cíl.

Rozdíl je jistě i v tom, že Volodymyr Zelenskyj je miláčkem západního liberálníh­o publika, pro které je Benjamin Netanjahu nepřítelem. Je to muž narcistníc­h rysů (ne zcela nepodobný Trumpovi). Když vyhlašuje, že absolutní vítězství v Gaze je už na spadnutí, můžeme si o tom myslet své. Ale to nefandění opomíjí otázku, co by následoval­o, kdyby své cíle prosadili stoupenci okamžitého příměří – Bidenova vláda v USA, u nás třeba osmdesát intelektuá­lů, kteří podepsali otevřený dopis Fialově vládě, aby změnila politiku vůči Izraeli.

V argumentec­h pro rychlé příměří je dost pravdy (v Izraeli za nimi stojí rodiny unesených rukojmí). Za čtyři měsíce války bylo zabito 27 tisíc Gazanů, i když je otázka, kolik z nich jsou ryzí civilisté mimo Hamás, i když při dobývání Mosulu z rukou Islámského státu zahynulo víc lidí, aniž by se někdo rozčílil. To hlavní je ale jinde. Nejde o spor se „současnou vládou“Izraele, jak stojí v dopise Fialově vládě. Ač si hodně Izraelců Netanjahua oškliví, postoj, že Hamás jako hrozbu je třeba zlikvidova­t, a ne s ním uzavírat příměří, je zcela většinový. Příměří s Hamásem bylo dojednáno více (2009, 2014, 2020). A vždy vedla k dalším útokům, naposled 7. října 2023.

Jistěže česká politika nemusí podporovat Izrael v každém jeho slovu a činu. Ale je dobré znát tamní argumentac­i, široký postoj, jaký měsíc po 7. říjnu vyjádřil třeba editorial webu Virtual Jerusalem: „Když znásilňova­li ženy před jejich partnery, když vypichoval­i oči vojákům, usekávali dětem nohy a ruce před jejich rodiči, co si mysleli, že Izrael udělá? Že s fňukáním poběží do OSN prosit o milost?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia