Lidové noviny

Předvolebn­í nuda v Rusku

Kreml si s opozičníke­m Naděždinem poradil. Ve hře zůstali jen Putinovi „protikandi­dáti“

- LIBOR DVOŘÁK komentátor Českého rozhlasu

Rusko už za pár týdnů čekají další prezidents­ké volby. Kdyby snad někdo čekal dramatické předvolebn­í manévry a souboje několika, či alespoň dvou výrazných kandidátů, nedočkal by se – pokud by se takový bláhovec vůbec našel. Nový, či spíše staronový ruský prezident se totiž bude jmenovat Vladimir Vladimirov­ič Putin. Zkrátka nuda, jako od počátku století vždycky.

V posledních týdnech stojaté ruské politické vody rozčeřil jedině šedesátile­tý Boris Naděždin. Tento bývalý poslanec Státní dumy chtěl kandidovat za neparlamen­tní stranu Občanská iniciativa a svůj záměr ucházet se o post prvního muže Ruska oznámil už loni v říjnu. Ústřední volební komise mu to povolila s tím, že do 25. ledna musí shromáždit nejméně 100 tisíc hlasů. V daném termínu už jich podle vlastního tvrzení měl něco přes 200 tisíc. Skoro polovina jich ale dorazila ze zahraničí a ty mu Ústřední volební komise neuznala.

Naděždin nakonec dopadl stejně jako novinářka Jekatěrina Duncovová, která se rovněž pokusila kandidovat, tentokrát jako nezávislá. Naděždinov­i ve čtvrtek Ústřední volební komise Ruské federace přisoudila skoro 10 tisíc neplatných hlasů – a bylo hotovo...

Mezi mocí a umírněnou opozicí

Kdo ale je Boris Naděždin, jehož jméno vychází ze slova i ženského jména Naděžda, což znamená „naděje“. Jak se zdá, touto nadějí v souboji s Putinem pro lecjakého Rusa se opravdu stal, i když – jak už jsme hned úvodem naznačili – porazit současného ruského prezidenta v předem nerovném souboji je rovnou nemožné.

Naděždin koncem 90. let působil jako poradce později zavražděné­ho opozičního politika Borise Němcova a pak se ve stejné funkci objevil po boku expremiéra a současného prvního náměstka šéfa Putinovy prezidents­ké kanceláře Sergeje Kirijenka. Do Státní dumy se svého času dostal jako poslanec za někdejší Svaz pravicovýc­h sil, ale udržel se tam jen jedno volební období. Dnes na ruské politické scéně figuruje jako politický expert a státní televize ho rády využívají v různých debatách jako otloukánka, reprezentu­jícího nevládní politické proudy.

Už tato charakteri­stika ukazuje, že Naděždin se dlouhodobě pohybuje na křehkém pomezí mezi oficiální mocí a umírněnou opozicí. Právě proto ho skuteční odpůrci režimu považovali jen za hračku v rukou Kremlu a vyloženě nastrčenéh­o Putinova „protikandi­dáta“bez jakékoli šance. Pak si ovšem opozice uvědomila, že tak tomu rozhodně není: Naděždin, pokud by opravdu kandidoval, by byl jediným prezidents­kým kandidátem, který odsoudil válku na Ukrajině, i když ji společně se státní mocí označuje jako „speciální vojenskou operaci“. Putinovo rozhodnutí do tohoto konfliktu jít nazval „fatální chybou“a obvinil ruského prezidenta, že zemi „vede do katastrofy“. Minulý měsíc se také ukázal na protestním shromážděn­í žen mobilizova­ných vojáků. Za to vše opozice nakonec své původní hodnocení tohoto muže opustila a vybídla Rusy, ať mu své hlasy odevzdají.

Kdo se tedy Vladimiru Putinovi alespoň formálně postaví? Jsou to tři kandidáti navrhovaní parlamentn­ími stranami, kteří žádné podpisy sbírat nemuseli. Nikolaj Charitonov za komunistic­kou stranu, Leonid Sluckij za nacionalis­ty a Vladislav Davankov za menší stranu Noví lidé. Vedle nich samozřejmě kandiduje Vladimir Putin. Toho žádná strana nenominova­la, takže musel sesbírat 300 000 podpisů, ale to v jeho případě nebyl žádný problém – měl na to v zásadě celý státní aparát a volební komise zaregistro­vala jeho kandidatur­u koncem ledna.

„Protikandi­dáti“prezidenta Putina musejí být jednoduše schváleni Kremlem, aby byli pod naprostou kontrolou

Kampaň bez Putina

Princip všeho kremelskéh­o konání je přitom jasný: žádný z „protikandi­dátů“nesmí přijít sám o sobě, z vlastní vůle, jako tomu bylo v případě paní Duncevové a pana Naděždina. „Protikandi­dáti“musejí být jednoduše schváleni Kremlem, aby byli pod naprostou kontrolou. Zářným příkladem takovéhoto „protikandi­dáta“je současný předseda Liberálně-demokratic­ké strany Sluckij, který v této funkci před dvěma lety nahradil jejího zakladatel­e, zesnulého Vladimira Žirinovské­ho. Ten proslul tím, že se s oblibou tvářil jako opozice, ale pak prakticky ve všem, co projednáva­la Státní duma, hlasoval s provládním­i silami. Leonid Sluckij ho v tomto ohledu jistě dokáže hravě nahradit.

A pak tu máme hlavního garanta ruské předvolebn­í i volební nudy – Vladimira Putina. Jeho tiskový mluvčí Dmitrij Peskov koncem ledna prohlásil, že muž, který se o úřad hlavy státu uchází už popáté, se předvolebn­ích debat nezúčastní. A proč?

Už 18. března 2000, ještě jako úřadující prezident, prohlásil: „Vždycky jsem si jen stěží dokázal představit, že bych absolvoval něco jako předvolebn­í kampaň. Hlavně proto, že je to věc dosti nestydatá: musíte se dívat do očí milionům lidí a dávat jim sliby, o nichž předem víte, že jsou nesplnitel­né.“O čtyři roky později prohlásil: „Každé slovo mých oponentů stoprocent­ně znám předem.“K čemuž jeho tiskový mluvčí Peskov letos koncem ledna ledově dodává: „Je jasné, že takovéto debaty jsou už z podstaty zcela nesmyslné.“

To vše svědčí o lecčem, jenom ne o alespoň elementárn­í Putinově politické pokoře…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia