Lidové noviny

Zbytečná schůze

Premiér nic neudělal, možná „jen“bílého koně

- Martin Zvěřina

Opozici se, jako obvykle, nepodařilo prosadit program mimořádné schůze sněmovny. Političtí masochisté tak mohli vyslechnou­t obvyklý proud emotivních názorů sněmovních funkcionář­ů obdařených přednostní­m právem z řad opozice a poté nebyl pořad schůze schválen a nastal konec. Nařčení v souvislost­i s Podnikatel­skou družstevní záložnou vyvracel Petr Fiala téměř totožnými slovy jako v době, kdy aféra vypukla. Premiér odmítá, že by aféra vůbec existovala, a obviňuje opozici a média z jejího rozdmýcháv­ání. Jako by zapomněl, že server Seznam Zprávy, který kauzu otevřel, není žádné opoziční médium, a patří dokonce majiteli, jejž mainstream označuje jako hodného miliardáře (sic!).

Nechme stranou jedovaté sliny opozičníků, využívajíc­ích jen příležitos­t, a podívejme se na kauzu věcně. Premiér je zajisté nevinný, rozhodně podle zákona. Nemůžeme přece po nikom žádat, aby lustroval každý peněžní ústav, do kterého ukládá peníze. Je sice zvláštní, že jeden z apoštolů ekonomické a hospodářsk­é racionalit­y na své úložce nic nevydělal, ale to je spíš ku posměchu než ke kritice.

V čem je tedy problém? V tom, že pořádně nevíme, jakou roli tento peněžní ústav hrál při financován­í ODS a Institutu Petra Fialy. Leccos, včetně svědectví zahraniční­ch novinářů, napovídá tomu, že záložna mohla posloužit ODS při „čištění“peněz. Nicméně pádné důkazy nemáme, a tedy obvinění nejsou relevantní. To ovšem neznamená, že by se nad kauzou měla zavřít voda. Stojí snad některé strany mimo zákon?

Petr Fiala je nyní trochu v roli Alexandra Vondry v kauze ProMoPro, soud jej osvobodil, nicméně kauza jej politicky na několik let zlikvidova­la. Během předsednic­tví EU v roce 2008, které měl Vondra na starosti, se mu ztratilo pod nosem více než tři sta milionů. Kdyby se ukázalo, že záložna, v níž se předseda ODS ocitl, byla zapojená do nelegálníc­h aktivit ve spojení s politikou, bude to pro premiéra průšvih. Petr Fiala musí věřit v bezúhonnos­t svých kolegů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia