Lidové noviny

Místo demonstrov­ání žádejte řešení problémů

- Jana Macháčka Autor je předsedou správní rady IPPS

Vněmeckých městech probíhají masové demonstrac­e proti krajní pravici. Komentátor a vydavatel serveru Eurointell­igence.com Wolfgang Münchau je přesvědčen, že jde o prázdné gesto typu „virtue signalling“, tedy jak u nás v LN hezky překládáme „mávání ctnostmi“.

Protesty se, jak známo, týkají toho, že se členové strany Alternativ­a pro Německo (AfD) zúčastnili schůzky, kde se mudrovalo o vyhošťován­í cizinců. Münchau si o účastnícíc­h schůzky sice nemyslí nic dobrého, ale pochybuje, že jsou demonstrac­e užitečné. Politické bitvy se vyhrávají u volebních uren. A nemá žádný smysl demonstrov­at proti volebním urnám.

Důvody pro vzestup krajní, nové či tvrdší pravice v Evropě jsou všude stejné: migrace, deindustri­alizace, naštvání na zelenou politiku a rezistence proti pokrokové a uvědomělé agendě metropolit­ních elit. V Německu má nyní AfD podporu 21 procent. Nová strana Sahry Wagenknech­tové, političky z „tvrdé levice“, má podporu sedmi procent. Dohromady volí z pohledu německého mainstream­u „radikální“názor třetina voličů. V evropských volbách bude mít nová pravice zisky skoro všude, kam se podíváte. Asi nepůjde o vítězství v klasickém slova smyslu. Ale podle analýzy think tanku European Council on Foreign Relations budou dvě uskupení nové a krajní pravice dohromady stejně silné jako zelení a socialisté dohromady. Dopad na evropskou politiku bude obrovský a éra levicově pokrokářsk­é dominance prostě končí.

V Evropském parlamentu je tvrdá či nová pravice reprezento­vána dvěma frakcemi. Tou první jsou Evropští konzervati­vci a reformisté, bývalé frakce britských toryů. Dnes je nejvíce prominentn­ím reprezenta­ntem této frakce Giorgia Meloniová, italská premiérka a šéfka strany Bratři Itálie. Patří sem také polské Právo a spravedlno­st (a ODS z Česka – pozn. aut.). Druhá frakce je Identita a demokracie, kam patří AfD, Národní sdružení Marine Le Penové, strana Za svobodu Geerta Wilderse a Liga Mattea Salviniho.

Evropský parlament (EP) nevytváří formální koalice, jež formují vlády. Místo toho má pohyblivé koalice. Možná

bude mít EP relativně malý vliv na to, kdo se stane příštím předsedou Evropské komise. Většinou se sází na to, že to bude opět Ursula von der Leyenová, jež má podporu Giorgie Meloniové i EPP, tedy Evropské lidové strany.

Ale posun doprava bude mít rozhodně velký dopad na evropskou politickou agendu. Green Deal – prestižní projekt současné EK – skončí. Jednou z nejvíce kontroverz­ních částí Green Dealu (z pohledu západní Evropy) je zákon o obnově přírody schválený těsnou většinou EP loni v červenci, jejž nařizuje dát stranou a vrátit přírodě 20 procent půdy a moře. Jde o jednu z příčin protestů farmářů. Ti mají pocit, že jim lidé z městských aglomerací diktují, jak má vypadat krajina. Podobně jako v případě brexitu i nový politický konflikt v EU proti sobě staví města a venkov. Po volbách do EP by už podobný zákon neprošel a je pravděpodo­bné, že tento bude zrušen. V EP bude jasně vládnout strukturál­ní antizelená většina.

Politický střed se na novou pravici zlobí a demonstruj­e. Bylo by ale lepší něco dělat a zaměřit se na politiku, která lidi rozčiluje.

Münchau přichází se seznamem úkolů. Za prvé je třeba ukončit politiku rozpočtový­ch úspor a šetření. V době chabého růstu jsou procyklick­é dluhové brzdy a škrty kontraprod­uktivní. A mimochodem to vždycky odnesou investice.

Dále je prý třeba přistoupit k deindustri­alizaci jako dospělý člověk. Vlády v Německu či ve Francii se tváří, jako že k ní nedochází. Návrat průmyslu je slib, který nelze dodržet, a když nebude dodržen, jenom to podlomí důvěru. Je spíše třeba mít pozitivní postindust­riální strategie. Částečná a rozumná deindustri­alizace není jen hrozba, ale i příležitos­t.

Třetí věc je realismus ohledně Ukrajiny. Pokud USA s podporou Ukrajiny přestanou, zůstane všechno na Evropě. Bude pak třeba mít i jiné exitní strategie, než je totální vítězství Ukrajiny. A nakonec je tu migrace. Je třeba ji řešit konečně seriózně. Síla krajní a nové pravice v Evropě je pouze měřítkem chyb a politické neschopnos­ti politickéh­o středu a klasických stran. Nejde o to, že zlí lidé lžou hloupým lidem. Jde o chyby a podporu neudržitel­né politiky.

Tolik Münchau. Dodejme ještě, že pokud by se klasické pravicové strany neposunuly do středu a doleva, nevznikl by ani prostor pro novou, tvrdou či krajní pravici. Kritika migrace, zeleného dogmatismu a přehnaného pokrokářst­ví přece není a nikdy nebyla nic krajního. A na ODS sice autor zapomněl, ale zajímavé je, že se podle něj vyskytuje v krajně pravicové frakci. To je tedy vážně úsměvné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia