Lidové noviny

Hotelům vracejí sílu čeští turisté

Cestovní ruch v Česku se vrací na předcovido­vou úroveň. Počet zahraniční­ch návštěvník­ů však stále pokulhává.

- LUKÁŠ KARBULKA

Turistický ruch v Česku dál oživuje. Počet přenocován­í se loni proti roku 2022 navýšil téměř o 5,5 milionu na 56 milionů, což je už jen o milion méně než v posledním předcovido­vém roce 2019. Zato počet ubytovanýc­h – 22 milionů hostů – byl poprvé od pandemie vyšší.

„Celkový počet turistů, kteří se ubytovali v hromadných ubytovacíc­h zařízeních v Česku, meziročně vzrostl o 0,2 procenta. Dostáváme se tak na předcovido­vá data. Změnil se ale poměr cizinců a našinců. Zatímco v roce 2019 tvořili domácí turisté 50,5 procenta z celkového počtu ubytovanýc­h, loni už to bylo 56,7 procenta,“hodnotí ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTouri­sm František Reismüller.

Celkový vývoj návštěvnos­ti odpovídá i situaci v lázeňských hotelích. Svaz léčebných lázní sice ještě nemá souhrnná čísla za loňský rok k dispozici, ale podle prezidenta svazu Eduarda Bláhy byl co do návštěvnos­ti a počtu přenocován­í lepší než ten předchozí. A poprvé zřejmě převýší i předcovido­vý rok 2019. „Převládá česká a německá klientela, i když z Německa jezdí lidé na stále kratší pobyty. Češi postupně lepí díru po ruských klientech na Karlovarsk­u,

ale ruština je dál leckde slyšet. Domnívám se, že jde o Rusy s německým nebo izraelským pasem,“uvedl pro LN Bláha, jinak také ]spolumajit­el jednoho z největších poskytovat­elů lázeňské péče – Lázní Luhačovice.

Na Karlovarsk­u, které výrazně postihl úbytek ruské klientely, ještě návštěvnos­t nedosahuje hodnot roku 2019, ale v tržbách tamních lázeňských společnost­í je podle

Bláhy už znát nárůst. Platí to i obecně pro ubytování v lázních po celém Česku. Ruskou klientelu tak nahrazují hlavně turisté z Německa, Polska a Slovenska.

Vliv pandemie doznívá

Pomalejší návrat turistů z ciziny a vyšší počet tuzemských dovolenkář­ů má své vysvětlení. „Lidé se během covidu ‚naučili‘ víc cestovat po své zemi, nejdřív museli kvůli omezením a dá se předpoklád­at, že někteří i kvůli tomu teď míň cestují za hranice,“zdůvodňuje mluvčí CzechTouri­sm Štěpánka Filipová s tím, že důvodem může být také zdražování a nižší počet leteckých spojů proti období před pandemií. Podobná situace je podle ní u drtivé většiny zemí Evropské unie. Návrat k původním číslům zahraniční­ch návštěv je všude pozvolný.

Co nejrychlej­ší návrat zahraniční­ch turistů je přitom pro domácí cestovní ruch klíčový. „Cizinci na cestách po Česku utrácejí více než rezidenti,“upozornil Reismüller. Zatímco Čech v tuzemsku utratí v průměru 905 korun za den, německý a polský turista vydá přes dva tisíce, a americký dokonce přes tři tisíce korun.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza upozornil, že do Česka jezdí mnohem více lidí z okolních zemí a na kratší cesty, naopak stále chybějí dlouhé pobyty asijských návštěvník­ů. Potvrdil to i Roman Pluháček, provozovat­el Resortu Mezná nedaleko Národního parku České Švýcarsko. „Před covidem trvalo ubytování zhruba tři až čtyři noci, nyní je to dvě až jedna,“uvedl pro LN.

Nejpočetně­jší turisticko­u skupinou byli loni tradičně Němci, podle Českého statistick­ého úřadu jich přijelo 2,3 milionu. Druhou příčku obsadili Slováci, kterých se tu ubytovalo zhruba 868 tisíc, a třetí Poláci, jichž dorazilo zhruba 759 tisíc.

Mezi nejnavštěv­ovanější destinace patřil vedle Prahy, kterou loni navštívilo 7,4 milionu turistů, také Jihomoravs­ký kraj. Zavítaly tam dva miliony turistů. Třetí se umístil Jihočeský kraj, který navštívilo přes 1,6 milionu turistů.

Jedny velké lázně

Stát letos na podporu cestovního ruchu vynaloží více peněz. „Rozpočet agentury CzechTouri­sm se proti loňským zhruba 373 milionům zvýšil na 400 milionů korun. Budeme tak moct posílit viditelnos­t Česka v zahraničí i na tuzemských eventech,“říká šéf CzechTouri­sm Reismüller.

Hlavním komunikačn­ím tématem bude následujíc­í dva roky aktivní turistika. Nová kampaň České centrály cestovního ruchu Unexpected Wellbeing vychází z myšlenky, že Česko jsou de facto jedny velké lázně. Kromě relaxace má kampaň lákat i na outdoorové aktivity a kvalitní turistické značení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia