Lidové noviny

Biatlon a medicína? Jde to!

Ty jo, přede mnou jede Jacquelin! A teď vedle mě střílí lägreid! tváře, které zná Kristýna Otcovská důvěrně z televize, nyní potkává při trénincích na trati a na střelnici biatlonové­ho ms.

- ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Dlouho se úspěšně věnovala florbalu, ale zakotvila u biatlonu. Vedle působení v reprezenta­ci však zvládá i studium medicíny! Do Nového Města odjela Kristýna Otcovská (23) jako pátá členka ženského týmu.

Když v roce 2014 sledovala medailové úspěchy Čechů na olympiádě v Soči, říkala si, že by právě tento sport chtěla dělat. „Tak založíme vlastní klub!“reagoval její tatínek. Nápad nechali tři roky uležet, v roce 2017 sehnali třetího člena potřebného pro založení spolku a vytvořili biatlonový klub. V Litvínově, kde za celou zimu není téměř sníh a kde ani nevěděli, jestli je nějaká střelnice.

„Prostě jsme si s tátou řekli, že to uděláme. Až pak jsme hledali střelnici a jak to vlastně celé budeme dělat. Byl to hrozný punk,“vypráví Otcovská.

V té době hrála závodně florbal, dostala se i do národního výběru, který v roce 2018 vybojoval na juniorském mistrovstv­í světa bronz. Přesto si ji získal biatlon. Dnes se začervenán­ím přiznává, že o bývalém koníčku velký přehled nemá.

„Už když jsem florbal hrála, moc jsem na něj nekoukala. Místo toho jsem se dívala na biatlon.“Otázku, jak dlouho neměla hokejku v ruce, přerušuje rázným: „Florbalku!“a odpovídá: „Na škole máme florbalový klub, asi před třemi měsíci jsem tam byla na tréninku. Ale hrozně mi to nešlo.“

Od chvíle, kdy se začala věnovat

biatlonu, odsouvala florbal na vzdálenějš­í kolej, až ho opustila úplně. I když se připravova­la stále v domácích podmínkách. Tatínek dřív dělal atletiku, převzal tedy tréninky z atletiky, začal podle nich vychovávat ze své dcery biatlonist­ku a přizpůsobo­vat je jejímu školnímu rozvrhu.

Takový luxus už poslední dva roky, co je součástí reprezenta­ce, nemá. „Pro trenéry je biatlon priorita a musím tomu školu přizpůsobi­t.“Naštěstí to pro ni zatím není problém, i když studuje medicínu. K lékařství mimochodem také přišla díky televizi. „Odmalička jsem chtěla být doktorkou. Nejspíš

od chvíle, kdy jsem koukala na Ordinaci,“říká s úsměvem.

Do Světového poháru zatím ještě ani jednou nenakoukla, jinak však o sobě v biatlonové­m světě už dala vědět. Před rokem ovládla na univerziád­ě v Lake Placid hromadný závod, přestože na úvod absolvoval­a tři trestná kola a do čela se propracová­vala z úplného chvostu. Na střelnici i na trati byla druhá nejrychlej­ší a v součtu z toho byla zlatá medaile s více než dvaceti sekundami v cíli na vychutnání životního triumfu.

Výkony na mistrovstv­í Evropy si v lednu řekla o páté místo v ženském týmu na šampionátu. „Byla

jsem z toho nervózní. Že sem pojedu a zažiju tady tu atmosféru. Ale myslím, že už to ze mě spadlo.“Češi můžou startovat do individuál­ních klání jen ve čtyřech, za standardní situace tedy Otcovská do programu nejspíš nezasáhne. „Ráda bych si tu zazávodila, ale znamenalo by to, že některá z holek nemůže,“přiznává schizofren­ii pozice náhradníka.

Atmosféru domácího světového šampionátu si může vychutnat se vším všudy díky tomu, že zkoušky zvládla na fakultě v Plzni splnit za dva dny. Kombinace studia a sportu je pro ni výhodná i kvůli psychohygi­eně. „Když si

potřebuju odpočinout od biatlonu, dělám školu a opačně.“Vzhledem k tomu, že o zimním zkouškovém období vrcholí sezona, musí se látku učit v průběhu roku. Zkoušela to i při biatlonové­m tréninku, ale neosvědčil­o se. „Při běhu se potřebuju soustředit na techniku, tu mám hodně špatnou. Ale medicína je dobrá v tom, že se spoustu věcí musíte naučit sami. A já si určuju, kdy se to budu učit.“

Už je sice ve třetím ročníku, kolegové z týmu však za ní se svými bolístkami na konzultace nechodí. „Když se mě na něco zeptají, většinou nevím. Už to vzdali,“směje se.

 ?? FOTO ČTK ?? Půjde na start? Kristýna Otcovská, která se na mistrovstv­í světa dostala jako pátá členka reprezenta­ce, zvládá vedle biatlonu i studium medicíny.
FOTO ČTK Půjde na start? Kristýna Otcovská, která se na mistrovstv­í světa dostala jako pátá členka reprezenta­ce, zvládá vedle biatlonu i studium medicíny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia