Lidové noviny

Inženýr od třistajede­nácté

- MILAN VOTAVA OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Příběhy velké části českoslove­nských příslušník­ů pozemního personálu perutí britského Královskéh­o letectva stojí poněkud nespravedl­ivě ve stínu jejich slavnějšíc­h kolegů létajících vysoko v oblacích. Někteří, jako například František Härtel, ale zastávali díky svému odbornému vzdělání vysoce kvalifikov­ané funkce, jejichž význam nebyl o nic méně důležitý.

KALENDÁŘ HRDINŮ

Narodil se 17. února 1905 v obci Lubná u Rakovníka. Pocházel z dobře situované a vážené rodiny podnikajíc­í v důlním průmyslu. V rodné vsi docházel na obecnou školu, v okresním městě pak navštěvova­l tři ročníky státní reálky a jeden ročník měšťanky. Mezi říjnem 1919 a červencem 1920 vykonával strojnicko­u a hornickou praxi, z níž valnou část strávil v Zagorje ob Savi na dnešním slovinském území. V Království Srbů, Chorvatů a Slovinců zůstal ještě celý následujíc­í školní

rok, konkrétně na lublaňské střední technické škole, poté se přesunul zpět do Českoslove­nska.

V červnu 1924 dokončil čtvrtý ročník Vyšší státní školy průmyslové na Praze a pokračoval studiem strojního inženýrstv­í na Českém vysokém učení technickém.

Při univerzitě musel celou dobu kvůli ztížené finanční situaci pracovat u různých firem, díky čemuž ale získal další hodnotou praxi. Přes rok dělal dokonce osobního tajemníka předsedovi Národní jednoty severočesk­é. Po devíti semestrech zdárně zakončil v roce 1931 vysokoškol­ské studium a do června 1939 pracoval u různých pražských firem jako konstrukté­r či technický a prodejní úředník.

Kvůli obavám z možného stíhání pro své smýšlení se rozhodl opustit protektorá­t. Nejdříve vycestoval do Jugoslávie, odkud v lednu 1940 – již s cílem zapojit se do protinacis­tického odboje – odjel přes Bělehrad, Řecko, Turecko, Sýrii a Alžír do Francie. Začátkem března byl odveden do českoslove­nské branné moci v Marseille a zařazen do výcviku pro telegrafis­ty v Montpellie­r. Když v květnu nacistické Německo napadlo Francii, byla ve druhé polovině měsíce telegrafní rotě nařízena stálá pohotovost, načež se po přesunu na frontu zúčastnila v červnu přímých bojů. Fronta se však záhy začala hroutit a František Härtel byl s dalšími českoslove­nskými vojáky evakuován lodí do Velké Británie.

Tam byl zanedlouho přijat do řad Royal Air Force a na bázi Hednesford prošel půlroční školou leteckých mechaniků. Od března do května 1941 sloužil na letecké základně Croydon, než byl přemístěn k 311. českoslove­nské bombardova­cí peruti. Od srpna 1943 do května 1944 působil u opravárens­ké jednotky v St. Athan. Jako frekventan­t prošel školou pro skladové a zásobovací důstojníky, důstojnick­ou školou a školou letecké dopravy a provozu. Mezi březnem až zářím 1945 zastupoval funkci provozního důstojníka na letištích Prestwick, Croydon a Manston. Na posledním zmiňovaném měl spolu s dalšími na starosti přepravu českoslove­nských letců a vojenského materiálu zpět do vlasti.

V březnu 1947 došlo k jeho demobiliza­ci a přemístil se do Karlových Varů, kde převzal národní správu inženýrské kanceláře Haunold a spol. Té byl ihned po únoru 1948 zbaven a až do odchodu do důchodu v roce 1967 pracoval na různých dělnických i vedoucích funkcích po celé republice.

František Härtel zemřel 28. července 1984. Posmrtně byl povýšen do hodnosti majora letectva in memoriam.

 ?? FOTO NÁRODNÍ ARCHIV ?? František Härtel
FOTO NÁRODNÍ ARCHIV František Härtel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia