Lidové noviny

Setkání v Bílém domě

- PAVEL MATOCHA

Privátní zámeček Weissenhau­s u Hamburku, kde se před dvěma lety setkali ministři zahraničí zemí skupiny G7, hostí od dnešního dne nejlepší šachisty světa. Na uzavřeném turnaji osmi supervelmi­strů se utkají světová jednička Magnus Carlsen, světová dvojka Fabiano Caruana, mistr světa Ding Liren, zkušený seniorní velmistr Levon Aronjan a nejlepší čtyřka juniorů Alireza Firouzja, Nordirbek Abdusattor­ov, Dommaraju Gukesh a Vincent Keymer.

Hrát se budou šachy 960, a to novým systémem, který vymyslel a propaguje právě Carlsen. Klání začne jednokolov­ým rapidem – turnajem, který určí nalosování dvojic pro následný vyřazovací turnaj, kde se již bude hrát klasickým tempem. V knock-out části se hrají dvě klasické partie, a pokud bude výsledek 1:1, bude se rozhodovat v tie-breaku (nejprve rapidy, pak blicky).

Šachy 960 vymyslel bývalý mistr světa Bobby Fischer a od standardní­ho šachu je odlišuje pouze úvodní pozice. Figury na první řadě jsou namíchány náhodně, celkem se tak může začínat z 960 různých pozic, což prakticky eliminuje teorii zahájení. I ti nejlepší velmistři světa tak musejí přemýšlet hned od prvního tahu.

Jestliže jsme si minulý týden připomínal­i Borise Spasského, tak dnes je na řadě jeho nástupce na šachovém trůnu. Oni dva si říkali, že jsou „frenemies“– zároveň přítel (friend) a zároveň nepřítel (enemy). Turnaj ve Fischerově náhodném šachu, jehož se účastní současný i minulý mistr světa, můžete sledovat na webu freestyle-chess.com.

Pro šachového fanouška je navíc takovýto prestižní turnaj v sousedním Německu příležitos­tí vidět světovou špičku naživo. A pokud vám to nevyjde nyní – rapid turnaj se hraje dnes a zítra a následujíc­ích šest dnů od neděle včetně je na programu vyřazovací část –, tak již o Velikonocí­ch budete mít opět v Německu druhou příležitos­t. Od 26. března se v Karlsruhe vrací na scénu Grenke Classic, v jehož hlavním turnaji budou rovněž hrát současná světová jednička Magnus Carlsen a současný mistr světa Ding Liren.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia