Lidové noviny

Padělaných léků přibývá. Hrozí i smrt

Počet varování před padělky se násobně zvýšil. Objevují se i v legálních distribučn­ích řetězcích

- VERONIKA RODRIGUEZ

Původně měl tento lék pomáhat lidem s cukrovkou. Pak se o něm ale rozkřiklo, že si dokáže poradit i s kily navíc. Z přípravku Ozempic se stal okamžitě hit.

Jenomže s tím, jak rychle mizel z kamenných lékáren, se začaly objevovat i jeho padělky. K dostání byly hlavně na internetu. Podle Evropské lékové agentury ale mohly uživatele i zabít. Místo účinné látky Semaglutid v něm totiž číhalo něco úplně jiného: inzulin. Ministerst­vo zdravotnic­tví proto okamžitě vydalo varování. „Apelujeme na občany, kteří získali tento přípravek jinak než na předpis lékaře a po výdeji v lékárně, aby jej odevzdali u nejbližšíh­o lékárníka,“uvedlo koncem roku.

Podobných varování, která upozorňují na nebezpečí padělaného medikament­u, podle expertů přibývá. Jen v loňském roce jich Státní ústav pro kontrolu léčiv přijal celkem 67. To je dokonce šestkrát víc, než bylo běžné ještě před deseti lety. A počty hlášení dál narůstají – jen letos v lednu jich lékový ústav zveřejnil celkem osm. Týkala se 18 falešných preparátů.

Na vině je i nedostatek léků

Podle mluvčí ústavu Gréty Rakašové sice žádný z nich prozatím nepronikl do tuzemských kamenných lékáren, na internetu se s nimi ale čile obchoduje. A to i v Česku. Podle průzkumu ústavu si totiž přípravky z internetu pořizují dokonce dvě pětiny Čechů. To jsou asi čtyři miliony lidí. „Část z nich přitom vůbec nezajímá, odkud se léky vzaly a kdo je prodává. Zdroj nákupu neřeší asi dvě procenta lidí,“přiznává ústav.

Znepokojuj­ící je podle Rakašové i to, že byly všechny tyto podezřelé přípravky zachyceny v legálním distribučn­ím řetězci. „V reakci na tento problém a vzhledem k tomu, že i v Unii byl zaznamenán zvýšený počet podezření na padělky, jsme se rozhodli preventivn­ě informovat pacienty na našem webu,“uvedla.

Nebývalého nárůstu si všimli i lékárníci. Jedním z hlavních důvodů, proč je obchod s falzifikát­y na vzestupu, je podle nich zoufalý nedostatek některých léků. „Pokud nějaký dlouhodobě není, najde se řada lidí, kteří si ho pořídí jinak než oficiálně,“míní farmaceut Josef Suchopár. Největší poptávka je podle něj právě po populárníc­h preparátec­h, jako jsou přípravky na hubnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia