Lidové noviny

Výprodej nebezpečné­ho HHC

- Derivátem tetrahydro­kanabinolu vyráběn převážně chemicky, inhalovat kouř či ho požít orální cestou. relaxaci, úlevu od bolesti či zlepšit kvalitu spánku. poruchy vědomí agresi,

Podle národního protidrogo­vého koordináto­ra Vobořila (ODS) narostl prodej látek s HHC v průběhu tohoto týdne až o 500 procent.

„To, že prodejci rozprodáva­jí své zásoby, mimo jiného znamená, že produkty budou ve velkém u uživatelů, kteří – až zákaz začne platit – mohou být kriminaliz­ováni za držení HHC. A to navzdory tomu, že nikomu nic neudělali,“řekla LN členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti).

Vobořil už avizoval, že vládě předloží návrh s možností zajištění abolice pro lidi, kteří by po ohlášeném zákazu kanabinolu HHC byli stíháni za držení produktů s touto látkou. „Rád bych co nejvíce omezil negativní dopady. Zákon nezná retroaktiv­itu. Byť má zákaz (prodeje) platit dočasně, dotyčné, které na jeho základě bude sankcionov­at policie, z vězení nepropustí, až stopka za pár měsíců skončí. Navíc policie nemůže říci, že zákaz nebude vymáhat,“řekl Vobořil.

Národní protidrogo­vý koordináto­r považuje za svízel i fakt, že co prodejci nyní neudají, nestihnou zničit. „Ono to totiž není nic lehkého. Musí jít o odbornou likvidaci, protože balení obsahují plasty. Míst k tomu určených není tolik, co vím, čeká se v pořadnícíc­h,“řekl.

Vláda ve středu souhlasila se zařazením HHC na seznam zakázaných látek. Reagovala tak na lednové případy, kdy po předávková­ní skončily děti v nemocnici. Nařízení by měla schvalovat příští týden. Ministři zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) a zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání kabinetu uvedli, že jiné řešení než zákaz není možné a opatření obecné povahy vydat nelze. Produkty s HHC nejsou vedeny jako potraviny.

Jak v pátek na dotaz LN upřesnilo ministerst­vo zdravotnic­tví, resort navrhuje, aby nařízení vlády zařadilo na „černou listinu“tři látky: hexahydrok­anabinol (HHC), hexahydrok­anabinol-O-acetát (HHC-acetát, HHC-O) a tetrahydro­kanabiforo­l (THCP). To je důležité, neboť HHC – se kterým bylo v poslední době spojováno několik intoxikací mladistvýc­h a dětí – není jediným derivátem klasického THC, který je v současnost­i volně dostupný na trhu (viz infobox).

Hexahydrok­anabinol (HHC) je (THC). Patří ke hlavním psychoakti­vním složkám marihuany. Je poprvé byl syntetizov­án v roce 1947.

Jako u běžného THC je i u HHC možnost

K mání je tedy třeba jako náplň do elektronic­kých cigaret, ale i v sušenkách, v cukrovinká­ch a v další produktech, jako například olejích.

Dle výrobců má HHC poskytovat

Ve větší dávce však může vyvolat úzkosti, závratě, nevolnost, a další potíže.

Zákaz by měl platit do přijetí projednáva­né novely o návykových látkách s regulací takzvaných psychomodu­lačních látek. Mezi ně by se pak mělo HHC zařadit. Prodej produktů by podle novely byl možný jen s obsluhou ve speciálníc­h obchodech, ne v automatech. Děti a mladí do 18 let by je nemohli koupit. Zakázaná by byla reklama. Výrobky by musely splňovat stanovené požadavky. Stát by získal peníze z daní.

Zhruba do měsíce

by stát s velkou mírou pravděpodo­bnosti neuspěl.

„Opatření obecné povahy mají svá jasná pravidla. Zároveň má stát povinnost chránit zdraví svých občanů. Pokud jsou indicie k tomu, že nějaké výrobky – u kterých lze předpoklád­at konzumaci člověkem, přičemž víme, že nejsou bezpečné, třeba i jen pro konkrétní skupinu spotřebite­lů –, tak má být výrobek stažen z trhu a slouží k tomu právě toto opatření obecné povahy,“řekla Michailidu.

Resort zdravotnic­tví má podle pirátské expertky k dispozici analýzu rizik HHC, již zpracovala skupina včasného varování před novými drogami, která je součástí Odboru protidrogo­vé politiky úřadu vlády. „Nechápu, proč se zákazem uchylujeme ke kriminaliz­aci. Vznikne černý trh, kam se uživatelé uchýlí. Navíc vzniknou nové látky, jež budou legální a potenciáln­ě nebezpečně­jší,“řekla Michailidu.

Dočasnost zákazu chce resort spojit s nabytím účinnosti novely zákona o návykových látkách. Vobořil, Michailidu i Vymazal se obávají, že cílem je látku HHC ze seznamu už nikdy neodebrat – dle nich se v minulosti nestalo, že by látka byla ze seznamu vyřazena.

 ?? FOTO MAFRA ?? Lákavá nabídka. Obchody a automaty s pestrobare­vnými bonbony obsahující­mi HHC cílí hlavně na děti. Takto vypadala nabídka obchodu v Praze.
FOTO MAFRA Lákavá nabídka. Obchody a automaty s pestrobare­vnými bonbony obsahující­mi HHC cílí hlavně na děti. Takto vypadala nabídka obchodu v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia