Lidové noviny

Už funguje zpětvzetí přihlášky na ŠS

-

Zákonní zástupci mohou v elektronic­kém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) nově vzít zpět podané přihlášky, po přihlášení také uvidí přehled svých přihlášek. Funkci spustila organizace odpovědná za proces přijímacíh­o řízení Cermat v noci na pátek, uvedl ředitel Miroslav Krejčí. Na duplicitní přihlášky a nemožnost zrušit už podanou přihlášku si stěžovali někteří rodiče a ředitelé SŠ.

„Po přihlášení uvidí (rodiče) nově seznam podaných přihlášek. Budou si moci ke každé stáhnout potvrzujíc­í PDF, že byla přihláška přijata, a zároveň budou mít možnost tu přihlášku vzít zpět,“řekl Krejčí. Přihláška zůstane v systému stále viditelná, ale bude označena, že je vzata zpět. DiPSy rodiče neupozorní, že podávají přihlášku opakovaně, Cermat je bude ale průběžně informovat, že mají v systému více přihlášek.

Cermat také sloučí totožné přihlášky. V úterý se stávalo, že systém uživatelům ukázal chybu při odeslání a vyzval je, aby přihlášku odeslali znovu. „Ve skutečnost­i se stalo to, že v obou případech přihláška byla podaná, byť to rodič nevěděl,“dodal Krejčí s tím, že chybu Cermat opravil.

Cermat řešil i problém se zobrazován­ím státního občanství u uchazečů s více občanstvím­i. „Upravili jsme algoritmus tak, že pokud existuje státní občanství ČR mezi více občanstvím­i, tak se preferuje,“řekl Krejčí. Některým lidem se v systému po přihlášení nezobrazuj­í jejich děti. „U stovek lidí jsou v registrech chybné údaje,“řekl Krejčí. Problém řeší Cermat s ministerst­vem vnitra a Digitální a informační agenturou. „Doufám, že pro příští týden se nám podaří najít nějaké řešení,“dodal. V systému by se podle něj měly zákonným zástupcům zobrazovat všechny děti ve věku 10–18 let.

Někteří rodiče si stěžovali, že systém zobrazuje jako povinnou přílohu doklad o ukončení základního vzdělání. „Obecně lze (přihlášku) poslat s jakoukoliv chybějící přílohou; systém nikdy nezabrání jejímu odeslání. Přihlášku lze odeslat jakkoli neúplnou,“řekl Krejčí. Musí ale obsahovat povinné osobní údaje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia