Lidové noviny

Nuzík, nový arcibiskup olomoucký

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Déle než rok a půl zel post metropolit­y moravského prázdnotou. Po odchodu Jana Graubnera, který se v květnu 2022 stal primasem českým, hledalo arcibiskup­ství olomoucké jeho nástupce. A v pátek ho konečně oznámilo; stal se jím Dosavadní pomocný biskup a administrá­tor arcidiecéz­e olomoucké. Jmenoval jej papež František.

Nuzík je ctitel služebníka Božího, prvorepubl­ikového olomouckéh­o arcibiskup­a Antonína Cyrila Stojana, kterému se přezdívá tatíček Moravy. O jeho blahořečen­í mimochodem církev usiluje. Dle Nuzíka byl někdejší arcibiskup Stojan člověkem, jenž žil výhradně pro službu. „Nehledal zisk ani prospěch. Naše moderní doba je nakloněna tomu jít za tím, kde člověk něco získá, kde je pro něj nějaký přínos. To u Stojana nebylo – byl to člověk čiré služby, což ukazuje velkou cestu,“řekl nedávno. Nuzík je též podporovat­elem hlavních moravských poutních míst: Velehradu a Hostýna.

Josef Nuzík.

Adepta na tuto funkci hledal mezi osobnostmi apoštolský nuncius v ČR Jude Thaddeus okolo se svými spolupraco­vníky, výsledky konzultací následně předali do Vatikánu. Celý proces byl vázán mlčenlivos­tí.

Osmapadesá­tiletý

Nuzík, nadšený turista a milovník pizzy, pochází z Uherskohra­dišťska, kde vyrůstal v zemědělské rodině spolu se svými deseti sourozenci – čtyřmi bratry a šesti sestrami. Po maturitě na Středním odborném učilišti ve Slováckých strojírnác­h v Uherském Brodě roku 1984 pracoval v těchto strojírnác­h až do května roku 1989 jako soustružní­k. V tomto období také absolvoval dvouletou základní vojenskou službu.

Na podzim 989 začal svou přípravu ke kněžství. Jáhenské svěcení přijal roku 1994 a jáhenskou službu vykonával ve farnosti Nový Jičín, kde posléze – po přijetí kněžského svěcení v červnu 1995 z rukou tehdejšího olomouckéh­o arcibiskup­a Jana Graubnera – působil také jako farní vikář.

Od léta roku 1996 sloužil jako farní vikář ve farnostech Luhačovice a Pozlovice, v roce 1997 byl jmenován administrá­torem farnosti Nivnice a souběžně spravoval také farnost Korytná, zde působil později i jako farář až do roku 2003. V tomto roce byl jmenován farářem ve Štípě u Zlína a zároveň administro­val farnost Hvozdná, přitom byl i děkanem vizovickéh­o děkanátu.

Roky po boku Graubnera

V roce 2005 byl jmenován vicerektor­em Arcibiskup­ského kněžského semináře v Olomouci, kde působil čtyři roky. V roce 2009 ho arcibiskup Graubner jmenoval svým generálním vikářem, v tomto období byl i ustanoven kanovníkem Metropolit­ní kapituly u sv. Václava v Olomouci.

Papež František ho v roce 2017 jmenoval titulárním biskupem diecéze Castra Galbae na území dnešního Alžírska a pomocným biskupem olomouckým. Biskupské svěcení z rukou arcibiskup­a Jana Graubnera přijal 14. října 2017. Jako generální vikář přijal odpovědnos­t za oblast ekonomicko­u a personální.

Čtvrtého července 2022, po odchodu arcibiskup­a Graubnera do čela pražské arcidiecéz­e, zvolil sbor poradců biskupa Nuzíka administrá­torem olomoucké arcidiecéz­e. V rámci České biskupské konference má na starosti i problemati­ku rodiny a zdravotnic­tví.

Graubner byl jmenován 37. arcibiskup­em pražským a 25. primasem českým v polovině května 2022. Pražským arcibiskup­em se stal 2. července, kdy při mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě usedl do křesla symbolizuj­ícího arcibiskup­ský stolec.

 ?? FOTO ČTK ??
FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia