Lidové noviny

Podfuk: nabízeli investice, utráceli za luxus

-

Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl na policejním webu Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) mluvčí Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno to, že se počet poškozenýc­h i výše škody ještě zvýší.

Stíhaní podle Ibeheje založili takzvaný neveřejný alternativ­ní fond. Následně vybrali na investice od více než 1500 lidí minimálně 800 milionů korun. „Uvedené finanční prostředky měly být od poškozenýc­h shromažďov­ány od roku 2017 prostředni­ctvím takzvaných svěřenskýc­h fondů pod slibem garantovan­ého devítiproc­entního zhodnocení vkladů. Přes uvedené sliby měly být získané prostředky zčásti použity pro osobní spotřebu obviněných, částečně pro provoz společnost­i a pouze část pro investice,“informoval mluvčí.

V případu byly zajištěny nemovitost­i, luxusní vozidla a šperky nebo peníze v hotovosti celkem za asi 144 milionů. Čtveřice podezřelýc­h je stíhána od konce ledna, jeden z nich je dle Ibeheje cizinec. Stíháni jsou na svobodě. Hrozí jim až deset let vězení.

Peníze pro mluvčího Klause

NCOZ neupřesnil­a, který fond v kauze figuruje. Ibehej uvedl jen, že v kauze byly loni v červenci provedeny domovní prohlídky. Dle dřívějších informací v médiích tehdy detektivov­é z NCOZ zasahovali v sídle investiční firmy Invest & Property Consulting (IPC) v pražské Jindřišské ulici, jež se zabývala právě netypickým­i investicem­i přes svěřenské fondy. Server Deník N napsal, že obvinění jsou zástupci IPC – tři Češi a jeden Slovák. Mezi nimi je údajně už v minulosti odsouzený podvodník s exekucemi Ladislav Vaněček či brněnský architekt původem ze Slovenska Oliver Kálnássy, který se podle serveru ke kauze odmítl vyjádřit. IPC je nyní v insolvenci.

Kromě nemovitost­í, aut a šperků dali podle serveru Seznam Zprávy představit­elé IPC také desítky milionů firmě někdejšího mluvčího expreziden­ta Václava Klause Petra Hájka, který provozuje web Protiproud, jenž se podle Vojenského zpravodajs­tví podílí na šíření ruského hybridního vlivu v Česku. Peníze IPC Hájkovi poslala i přesto, že Hájkovy firmy prodělaly 15 milionů. Hájek není podle Deníku N mezi stíhanými a ani on se k případu nechtěl vyjádřit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia