Lidové noviny

„Zasněžená zima se ještě zkrátí“

-

Zimní sporty se musí přizpůsobo­vat vyšším teplotám a tajícímu sněhu, řekl klimatolog Pavel Zahradníče­k z Akademie věd ČR. Sněhová pokrývka bude dle něj postupně ubývat a ekonomicky dává smysl zasněžovat ve vyšších nadmořskýc­h výškách. Kvůli nedostatku sněhu byl letos zrušen běžkařský závod Jizerská padesátka a problémům s oblevou čelí i organizáto­ři biatlonové­ho mistrovstv­í světa v Novém Městě na Moravě.

Teploty v Česku se dlouhodobě zvyšují nejenom v létě, ale i v zimních měsících. „Zimní sezona se otepluje velice podobně jako ta letní, tedy hodně intenzivně, a to téměř o 0,4 stupně Celsia za deset let. Pokles sněhové pokrývky pozorujeme primárně v poslední dekádě, kdy začaly teplé zimy převládat,“řekl Zahradníče­k z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe. Nejde pouze o problém v Česku, stejnou tendenci vědci pozorují i v Alpách.

Podle Zahradníčk­a to neznamená, že do budoucna budou zimy úplně bez sněhu. „I v těch nejpesimis­tičtějších scénářích se předpoklád­á, že na nejvyšších partiích na českých horách sníh během zimy bude. Nicméně zasněžená sezona bude kratší než v minulosti. Bude kratší zhruba o 20 až 25 dnů, než je tomu nyní,“řekl.

O 1,5 stupně tepleji

Prodloužit sezonu zimních sportů mohou technologi­e, upozornil Radim

Tolasz z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu „Netýká se to pouze lyžování, například hokej se ještě před 50 lety hrál venku,“připomíná Tolasz. Stejně tak lyžování by se bez zasněžován­í neobešlo, a to ani v Alpách. „Lze se zamýšlet nad ekologicko­u i energetick­ou náročností, ale nedostatek sněhu je z hlediska sportů řešitelným problémem i do budoucna,“dodal Tolasz. Upozornil na to, že i přes dlouhodobý trend teplých zim Česko může překvapit extrémní výkyv velice tuhé a dlouhé zimy.

Meteorolog­ická služba Evropské unie Copernicus oznámila, že posledních 12 měsíců v řadě bylo poprvé průměrně o více než 1,5 stupně Celsia tepleji než v době před průmyslovo­u revolucí. Letošní leden byl navíc s průměrnou teplotou 13,14 stupně nejteplejš­ím v dějinách měření, a zapsal se tak do stále delší řady rekordně teplých měsíců.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Biatlon na trávě. V Novém Městě na Moravě se koná světový šampionát. Pořadatelé se potýkají s nedostatke­m sněhu.
FOTO PROFIMEDIA Biatlon na trávě. V Novém Městě na Moravě se koná světový šampionát. Pořadatelé se potýkají s nedostatke­m sněhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia