Lidové noviny

Biden: Postup Izraele v Gaze je přehnaný

-

Americký prezident Joe Biden v noci na včerejšek ve vyjádření pro média označil postup Izraele při vojenských operacích v Pásmu Gazy za „přehnaný“. Biden také řekl, že prosazuje větší humanitárn­í pomoc pro Gazu. „Je tu spousta nevinných lidí, kteří hladoví, spousta těch, kteří mají problémy a umírají, a to musí přestat,“podotkl prezident. Proto prý také „velmi tvrdě tlačí“na uzavření dohody o propuštění rukojmí a dosažení dlouhodobé­ho přerušení bojů.

Podle amerických médií jde o dosud nejtvrdší kritiku ze strany Spojených států na adresu Izraele od začátku současného kola násilností, které spustil útok palestinsk­ého hnutí Hamás na Izrael 7. října 2023.

Ten si vyžádal podle izraelskýc­h úřadů asi 1140 obětí, přibližně 240 rukojmí bylo odvlečeno do Gazy. V důsledku izraelskýc­h vojenských akcí v Pásmu Gazy tam podle gazanských úřadů od té doby zahynulo téměř 28 tisíc lidí (z toho jen za čtvrtek přes stovku), z velké většiny civilistů. Údaje válčících stran nelze nezávisle ověřit.

Otazníky nad útokem na Rafáh

Rostoucí nesoulad mezi Washington­em a Tel Avivem je znát i v případě města Rafáh ležícího na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem. Izraelská vláda v uplynulých dnech zintenzivn­ila letecké útoky na Rafáh. Premiér Benjamin Netanjahu pak včera oznámil, že nařídil armádě, aby připravila evakuaci Rafáhu před očekávanou pozemní invazí.

Izraelské úřady město přitom v minulých týdnech označily za „bezpečnou zónu“a explicitně vybídly obyvatele z jiných Izraelem bombardova­ných částí Pásma Gazy, aby se tam přemístili. Odhaduje se, že v Rafáhu se proto nyní v katastrofá­lních podmínkách tísní asi 1,3 milionu lidí (před začátkem války měl Rafáh přibližně 200 tisíc obyvatel).

„V případě izraelskéh­o útoku máme jen tři možnosti: neprostupn­ý plot na egyptské hranici vlevo, Středozemn­í moře vpravo nebo smrt,“cituje katarská televizní stanice al-Džazíra jednoho z palestinsk­ých běženců v Rafáhu.

„Vojenská operace v Rafáhu by měla pro tyto lidi katastrofá­lní důsledky a rozhodně bychom ji nepodpořil­i,“řekl podle serveru BBC mluvčí Národní bezpečnost­ní rady USA John Kirby.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken přímo v Tel Avivu uvedl, že „Izrael musí při jakékoli vojenské operaci v Gaze v první řadě dbát na životy civilistů (...) To se ve zvýšené míře týká Rafáhu.“vst, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia