Lidové noviny

Rozhovor? Putinův triumf, míní tisk

- LUBOŠ JIRSA

Chtěli jsme to nejlepší a dopadlo to jako vždycky. Tak zní známý výrok ruského státníka Viktora Černomyrdi­na na tiskové konferenci v srpnu 1993, kde hodnotil měnovou reformu. Zhruba těmito slovy by dle zahraniční­ch médií šel shrnout i rozhovor amerického novináře Tuckera Carlsona s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Posloužil totiž zejména ruské propagandě.

Carlson měl přitom jako bývalý zaměstnane­c televizní stanice Fox News, jež dlouhodobě straní republikán­ům, unikátní příležitos­t. Šlo o první interview, které Putin poskytl některému z amerických novinářů od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Více než dvouhodino­vý rozhovor přímo na půdě Kremlu měl na sociální síti X do uzávěrky LN okolo 150 milionů zhlédnutí, informačně bohatý ale nebyl.

Celé setkání v Kremlu zahájila přednáška o historii, kdy se Putin fakticky snažil obhájit své teze a důvody vedoucí k napadení Ukrajiny. „Nikdy jsme nesouhlasi­li s tím, že by se Ukrajina mohla připojit k NATO,“řekl a naznačil, že Rusko bylo k napadení svého souseda donuceno. Jako paralelu zmínil, že Poláci také donutili německého vůdce Adolfa Hitlera, aby na ně v roce 1939 zaútočil.

Válka na Ukrajině pak byla hlavním tématem rozhovoru. Podle britské stanice BBC však Carlson nedokázal Putinovi adekvátně oponovat či mu klást vhodné doplňující otázky. „Ne všechny rozhovory musí být bojovné. Je dobré nechat lidi mluvit. Ale tento rozhovor dovedl daný koncept do extrému. Žádný z Putinových výroků nebyl v podstatě zpochybněn,“píše BBC. V podobném duchu se vyjádřil i americký zpravodajs­ký web CNN, který interview označil za „masivní propagandi­stické vítězství pro Putina“.

Putin v rozhovoru mimo jiné uvedl, že ke strategick­é porážce Ruska na bojišti nikdy nedojde a prý si to uvědomují i západní lídři. „Jsme připraveni na dialog,“ konstatova­l ruský prezident. Carlsonovi rovněž řekl, že Moskva nemá zájem o invazi do „Polska, Lotyšska nebo kamkoli jinam“. „Proč bychom to dělali?“ptal se řečnicky Putin. Pro mnohé může jít o uklidnění, avšak podobnou rétoriku vládce Kremlu volil i v roce 2014 po anexi Krymu. Tehdy také říkal, že o další ukrajinská území zájem nemá. Jediná pasáž, kdy se Carlson alespoň trochu snažil na Putina zatlačit, byla dle CNN ta, kdy se jej zeptal, zda by byl ochotný propustit amerického novináře z listu The Wall Street Journal Evana Gershkovic­he. Ten žil v Rusku šest let, když se jej loni Rusové rozhodli zatknout za údajnou špionáž. Putin nevyloučil výměnu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? První interview od invaze na Ukrajinu se neslo v duchu ruské propagandy. Moderátor Tucker Carlson (vlevo) šéfa Kremlu téměř nekonfront­oval.
FOTO ČTK/AP První interview od invaze na Ukrajinu se neslo v duchu ruské propagandy. Moderátor Tucker Carlson (vlevo) šéfa Kremlu téměř nekonfront­oval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia