Lidové noviny

Pumpy zdražují. A bude hůř

Drahá ropa zvyšuje ceny u paliv v celé EU ● Česká nafta a nově i benzin jsou ale levnější než v Polsku

- MIROSLAV PETR

Dražší ropa, dražší pohonné hmoty na burze a do toho oslabující koruna vůči dolaru. Hned několik negativníc­h vlivů se od začátku ledna „spiklo“proti řidičům tankujícím v Česku. V závěru loňska se příznivý vývoj cen obrátil, benzin a nafta (u většiny pump aktuálně za stejnou cenu v průměru 37,2 koruny) letos podražily o víc než korunu. Dostaly se na úroveň loňského léta a zdražovat budou dál.

Česko ale přibližně kopíruje situaci, jakou se vyvíjejí ceny i jinde v Evropě. V přepočtu o korunu vzrostla od začátku roku podle nejnovější statistiky Evropské komise i průměrná cena z 27 zemí EU. V jedné věci si však tuzemští pumpaři, respektive jejich zákazníci, polepšili. Zmizel rozdíl proti loni extrémně levnějším čerpačkám v Polsku. Cena nafty je u nás šestá nejnižší v EU a dvě příčky pod polským průměrem. Levnější je nově (byť zatím jen o málo) i benzin.

„Ceny benzinu Euro 95, nafty, topných olejů a LPG se v důsledku eskalace na Blízkém východě zvýšily o něco málo napříč všemi zeměmi,“uvádí čtvrteční zpráva Evropské komise, která vyhodnocuj­e ceny v členských zemích na základě hlášení národních statistick­ých úřadů.

Komise také zmiňuje vlivy, které působí na cenu v některých státech. „Polsko zvýšilo spotřební daně u benzinu Euro 95, nafty a LPG,“uvádí zpráva. V Polsku před loňskými volbami státem ovládaný petrolejář­ský gigant PKN Orlen nečekaně srazil u svých pump cenu na hodnotu, která byla v přepočtu až o deset korun nižší než u nás, Češi vzali tamní benzinky útokem a po nástupu nové polské vlády se ceny postupně vrátily k původním. A letos navíc ještě byly zvýšeny vlivem vyšší sazby spotřební daně.

Jemenští radikálové hýbají s cenou paliv v Evropě

Agentura Reuters tento týden také upozornila, že ceny ropy a ropných produktů táhnou směrem vzhůru i další vlivy – útoky jemenských radikálů na tankery a kontejnero­vé lodě v Rudém moři a Adenském zálivu a pokles zásob pohonných hmot.

V Evropě byly zásoby na konci prosince o 20 milionů barelů (tedy o 5 procent) pod průměrem posledních 10 let. „Přesměrová­ní východo-západních tankerů z Rudého

moře a Suezského průplavu na mnohem delší trasu kolem Afriky upoutalo miliony barelů nafty a olejů na vodě,“píše Reuters.

Všechny výše zmíněné vlivy a v důsledku toho i vyšší velkoobcho­dní ceny budou působit na Česko i EU nadále. A to znamená, že v nejbližšíc­h dnech se dočkáme u pump dalšího zdražení.

„Maloobchod­ní marže čerpacích stanic spíš klesají, ale velkoobcho­dní marže rafinerií a dalších dodavatelů na trh dosud rostly jen u nafty, nově také u benzinu. Poptávka po ropě ve světě roste, přitom země kartelu OPEC omezují těžbu. V nejbližším týdnu lze tedy čekat zdražení litru benzinu i nafty u pump v průměru o 30 až 40 haléřů,“odhaduje ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Rychlost? Zhruba 30 haléřů za týden

„Zdražování nekončí,“přidává se hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Na vině je podle něj i slábnoucí koruna a růst cen ropy na světových trzích. „Pohonné hmoty budou zdražovat také v příštím týdnu, a to v rozsahu kolem 30 haléřů na litr jak v případě benzinu, tak nafty. Koruna vůči dolaru od začátku roku oslabila o poměrně výrazná 3,4 procenta,“připomíná Kovanda.

Potvrzuje i negativní vliv útoků jemenských povstalců na obchodní plavidla v Rudém moři, což má za následek, že tankery se při cestě z nalezišť na Arabském poloostrov­ě do Evropy vyhýbají Suezu dlouhou oklikou kolem Afriky. Má to vliv nejen na růst cen ropy, ale i paliv, zejména nejčastěji přepravova­né nafty.

„Takže například cena velkoobcho­dně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu vyskočila v přepočtu do korun od začátku letoška poměrně razantně, o takřka dvacet procent. Část tohoto nárůstu čerpadláři v Česku do svých cen teprve ještě promítnou, právě i v příštím týdnu,“myslí si ekonom Kovanda.

Cenu u pump tvoří z větší části daně – spotřební (pevná částka z litru 9,95 koruny u nafty a 12,84 koruny u benzinu) a DPH 21 procent. Méně než polovinu finální ceny tvoří samotná surovina, dodávaná velkoobcho­dníky na základě denních cen v dolarech na rotterdams­ké burze. Burza reaguje na vývoj u ropy Brent a v Česku se přepočítáv­á kurzem koruny. Necelých 8 procent (2 až 3 koruny) z ceny pro řidiče pak činí marže prodejce a distributo­ra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia