Lidové noviny

Průměrná sazba hypoték klesla na 5,6 procenta

-

Průměrná sazba hypoték na počátku února klesla z lednových 5,96 procenta na 5,6 procenta. Je tak na nejnižší hodnotě od června 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečníh­o úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitost­i.

„Hypoteční sazby i nadále pokračují ve svém klesajícím trendu. Úrokové sazby hypotečníc­h úvěrů všech fixací poprvé od jara 2022 klesly pod šestiproce­ntní hranici,“uvedl hypoteční analytik společnost­i Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečníh­o úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitost­i při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,6 procenta v únoru klesla o 761 korun na 21 710 korun. Za posledních 12 měsíců se snížily splátky hypotečníh­o úvěru v průměru o 1630 korun.

„Aktuálně se zlevňují kratší fixace a banky nabízejí výhodně hypoteční úvěry s roční, dvouletou či tříletou fixací,“řekl regionální ředitel společnost­i FinGO Adam Kaška. Nemá podle něj nyní smysl aktuální sazby fixovat na déle než tři roky. Předpoklad dalšího klesání sazeb bude s trhem hýbat dál a zájem o úvěry na bydlení opět poroste, doplnil ředitel společnost­i Frenkee Jiří Hluchý. Realitní makléř Century 21 Petr Bulan v poslední době registruje zvýšenou poptávku klientů, kteří plánují financovat nemovitost pomocí hypotéky. Jde hlavně o klienty těch bank, jež výrazně snížily úrokové sazby, dodal.

Nejvýrazně­ji zlevňují podle Hypoindexu hypotéky s desetileto­u fixací, jejichž sazby se snížily o 0,6 procentníh­o bodu. Hypotéky do 80 procent zástavní hodnoty nemovitost­i (LTV) nabízejí banky v průměru za 5,4 procenta. Úrokové sazby hypoték fixovaných na deset let pro mladé do 36 let, které banky poskytují s LTV nad 80 procent, klesly na 5,59 procenta.

Po desetiletý­ch fixacích zlevňují nejvýrazně­ji hypotéky s fixací na jeden rok, a to v průměru o 45 bodů na 5,85 procenta, a u hypoték pro mladé na 5,33 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia