Lidové noviny

V zajetí konspirace

K čemu použil Putin influencer­a Carlsona

- Marek Hudema

Ruský prezident Vladimir Putin nemluvil se západními novináři skoro pět let. Nyní udělal výjimku a poskytl rozhovor americkému novináři a nyní podnikatel­i a influencer­ovi Tuckeru Carlsonovi. Jak potvrdil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, stalo se tak proto, že se jiní novináři nezdáli Putinovi dostatečně objektivní. Carlsona mají v Kremlu za proruského, a navíc si váží jeho potenciálu ovlivňovat americké publikum. Zkrátka je to pro Kreml vhodný člověk pro vyslání poselství Američanům.

Co chtěl Putin Americe vzkázat? Chtěl vysvětlit, že Ukrajina byla historicky ruská a že Rusko sahalo i mnohem dál a že tam má znovu být. Rusko má právo zastat se Rusů a lidí, kteří s ním sdílejí pravoslaví a další hodnoty. Například Srbů. Zároveň Západ Rusku neustále ubližuje a ohrožuje ho. Hlavní roli v tom hraje americká tajná služba CIA, která má v USA podle Putina větší slovo než zvolení politici, vždy chtěla Rusko zničit. Válku na Ukrajině Putin nechce ukončit, dokud bude Západ Kyjevu pomáhat, nezmění se režim v Kyjevě a Rusko zřejmě nezíská víc území.

Putinův svět je kolbištěm velmocí, kde se hraje na dávná historická práva a kde malé národy nemají slovo a někdy ani právo a na existenci. Demokracie je pak zástěrkou pro nevolenou elitu a intriky špionů. Není to nic nového, jen to tentokrát Putin nepopsal v „historické­m eseji“jako dřív, ale v rozhovoru. Tedy pokud jako rozhovor berete z větší části nudnou samomluvu. Byla to ale Carlsonova vina. Nedokázal nebo nechtěl většinu času ruskému prezidento­vi oponovat, a to dokonce ani tam, kde Putin popíral svá dřívější oficiální prohlášení.

Putin se přitom vysmíval i Carlsonový­m otázkám, které měly ruského vládce potěšit. Carlson je totiž pro Putina jen šaškem. Ostatně, s nikým ze Západu Putin nehodlá jednat jako rovný s rovným a i americký prezident je pro něj někdo, jehož jméno nestojí ani za zapamatová­ní. Snížení napětí mezi Západem a Ruskem tak zřejmě nehrozí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia