Lidové noviny

Vítek je vítěz, válka je mír

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Drzé čelo lepší než poplužní dvůr, řekla by teta Kateřina při pohledu na předsedu hnutí STAN Víta Rakušana. Tento politik nechal svého ministra pro evropské záležitost­i Martina Dvořáka jmenovat „zmocněnce pro euro“, aby po kartáči od koaličních partnerů tuto funkci zase zrušil. Roztržka v podstatě nepodstatn­á, veřejné ponížení STAN stoprocent­ní: museli odvolat to, čím se celý den prsili. A teď si přečtěte komentář pana Rakušana: „Je to úspěch. Děkuju Martinu Dvořákovi za tuhle potřebnou iniciativu. Během dvou dnů jsme otázku eura posunuli víc než za uplynulých dvacet let.“

Chlívek předpovídá dotyčné osobě velkou politickou budoucnost, protože v míře omyvatelno­sti a schopnosti nazvat porážku vítězstvím trumfl i takové veličiny, jako jsou Václav Klaus či Miloš Zeman.

Ostatně jeden slavný Brit na to přišel už dávno před ním a děti se onen citát ze slavné dystopie učí k maturitě: Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla!

Zatímco George Orwell takto definoval hrůzy totalitari­smu, náš ministr vnitra takto dělá svou „liberální“a „progresivn­í“politiku. Chlívek se nemůže dočkat, až pan Rakušan konečně rozjede svůj boj s dezinforma­cemi – a jako první akt začne mazat své vlastní tweety.

Jeden z výše zmiňovanýc­h prezidentů jako by četl Chlívku myšlenky a rozhodl se mu naservírov­at argumenty přímo do žlabu. Václav Klaus v rozhovoru pro MF DNES mimo jiné kritizuje Ústavní soud a doslova říká: „Navíc byl tento soud tak zničen Pavlem Rychetským, že nevím, co bych od něj měl očekávat.“Zlatá slova, říká Chlívek.

Teď jen žádá p. t. čtenáře, aby použili vlastní paměť nebo Google: kdo asi jmenoval Rychetskéh­o, tohoto vyhraněnéh­o sociálněde­mokratické­ho politika, v létě roku 2003 soudcem Ústavního soudu, a rovnou jeho předsedou? Kdo byl, ehm, tehdy prezidente­m?

A kdo tedy svým chybným úsudkem a chybným jmenováním umožnil postupnou proměnu instituce chránící ústavní principy na třetí parlamentn­í komoru?

Válka je mír, praví slogan strany Ingsoc v Oceánii George Orwella. Porážka je vítězství, vysvětluje na sítích Vít Rakušan. Otázka pro zvídavé: který z nich popisuje totalitu a který bojuje proti dezinforma­cím?

Mezi největší otloukánky posledních dnů patří ministr školství Mikuláš Bek a šéf Cermatu Miroslav Krejčí. Oba to schytávají za odložení spuštění systému elektronic­kých přihlášek na střední školy (DiPSy). Trochu nefér. Hodně nefér.

Ministr i šéf Cermatu si mohli hodit kopyta na stůl, nechat proběhnout nekonečná výběrka i s odvoláními a někdy v roce 2026 by se drahý systém možná rozběhl. Oni, přesněji zejména Krejčí, se rozhodli zkusit děsivý systém přijímaček spravit ještě letos a do jisté míry na koleně napravit letitou neschopnos­t státu.

Pro dobrotu na žebrotu, řekla by teta Kateřina.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia