Lidové noviny

Českou medaili nečekám

Když mělo biatlonové mistrovstv­í světa v Novém Městě v roce 2013 premiéru, bylo to velké poprvé i pro Po 11 letech se sem na světový šampionát vrátil, tentokrát jako televizní expert.

- ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Už nemusí řešit nástřel nebo správné mazání, Debatuje s kolegy z televize a popíjí kofolu. „Chutná mi. Jsem kluk z východního Německa a tam jsme mívali dost podobnou limonádu,“prohodí. Byl mistrem světa, má olympijské medaile, teď je však šestatřice­tiletý Lesser především táta.

LN Nechybí vám závodění?

Ani v nejmenším. Chybí mi být součástí týmu, cestování s ním, hledání perfektníh­o výkonu. Ale zakyselení a všechen ten stres? Vůbec. Někdy mi chybí střelba, držení zbraně v ruce. To si občas dopřeju doma. Trošku si zalyžuju, zastřílím, abych si připomněl ten pocit. Ale už bych závodil leda na kole.

LN Propadl jste cyklistice?

Když je čas a jsem ve formě. Jezdím na silničce. Jednou jsem jel závod na horských kolech, ale byla to hrůza. Dvakrát jsem se zúčastnil silničních závodů v mém okolí, to tak špatné nebylo. Na seznamu přání mám Cape Epic, ale to je hodně z říše snů. Přes zimu nemám vůbec čas trénovat.

LN Na mistrovstv­í světa v roce 2013 asi nevzpomíná­te rád, že?

Asi narážíte na dvě trestná kola při mužské štafetě. To byl propadák. Já jsem tu byl na svém úplně prvním světovém šampionátu a trenéři mě nasadili na poslední úsek. Začínal jsem ho na stříbrné pozici, ale běžel jsem proti Noru Svendsenov­i. Myslím, že všem bylo jasné, že o tu medaili přijdeme. Ale to ten můj debakl neomlouvá. O den později jsem v závodě s hromadným startem bojoval o bronz a dojel pátý.

LN Takže přece jen máte hezké vzpomínky.

Úplně vše pro mě bylo nové, speciální. Dostával jsem otázky: Jaká jsou vaše očekávání? Získáte medaili? A já reagoval: Počkat, počkat, klídek, já jsem tu poprvé.

LN Letos musíte mít coby televizní expert přehled o všech. Jaká

Erika Lessera.

máte očekávání od českého týmu?

Pozoruji, že není úplně v nejlepší formě. Davidová má podivné problémy se střelbou, není mi jasné proč. Ani Krčmář na tom není nejlépe. A třeba Štvrtecký je sice stále mladý, ale už dva roky se nikam neposouvá. Myslím, že medaili od Čechů nečeká vůbec nikdo. Můžou jen překvapit. V takové situaci nelze prohrát. Protože když budou třicátí, nikoho to nepřekvapí. Ale když dorazí desátí, osmí, nebo dokonce šestí, aby byli na květinovém ceremoniál­u, budou to všichni považovat za vítězství.

LN Měl byste pro ně nějakou radu?

Musí se zaměřit na své síly a ne slabosti. Silné stránky jsou to jediné, na čem záleží. Nemá cenu se zaobírat slabostmi.

LN Vy jste poslední stíhačku kariéry odstřílel v Oslu 2022 čistě a vyhrál. Jak jste to dokázal?

Jednoduše. Neměl jsem v hlavě žádné negativní myšlenky.

Olympiáda v Pekingu se mi absolutně nepovedla, ale nějakým způsobem se mi podařilo být na poslední tři víkendy sezony ve skvělé formě. Říkal jsem si: Jsou to tvé poslední závody, když budeš poslední, nic se neděje, tak si to jen užij. Střílení mi šlo snadno. Dokázal jsem jezdit s těmi nejlepšími a nikdy mě nenapadlo: Kruci, jsou na mě moc rychlí!

LN Ale proč v tom případě končit?

Za prvé: dcera. Za druhé: záda.

Ale celkově už jsem cítil, že moje výkonnost klesá. Měl jsem víc nepovedený­ch než povedených závodů. A v létě jsem neměl skoro žádnou motivaci trénovat. Pak jsem dostal nabídku na pozici střeleckéh­o kouče u armádního klubu biatlonist­ů v Oberhofu. Rozhodl jsem se, že rok 2022 bude můj poslední. Věděl jsem, že záda se už nezlepší a dcera nepřestane růst. Chtěl jsem být u toho, jak se učí mluvit, trávit s ní čas. V létě ji učit jezdit na kole, v zimě na běžkách. Prostě jsem chtěl být tátou.

LN Teď už máte druhou dceru. Čím se kromě tatínkován­í zaměstnává­te?

Pracuji především jako trenér pro německý svaz. Mám na starosti všechny biatlonist­y od juniorů po Justuse Strelowa a Philippa Horna. A v zimě pracuji v televizi, na Světových pohárech.

LN Co si z toho všeho užíváte nejvíc?

Užívám? Hm, to je těžké. Z legrace bych řekl, že práci pro televizi. Protože bydlím na hotelu, mám zaplacenou snídani, oběd a večeři. Nejsou tu žádné dcery, kterým bych musel měnit plínky. Žádné manželské hádky. Ale ve skutečnost­i si opravdu užívám, když můžu být v klidu doma a sledovat holky, jak dělají každý den pokrok. A být střeleckým trenérem je opravdu hodně zajímavé. Fascinuje mě sledovat, jak střílí mladí závodníci a jak třeba Justus. Je to úplně jiné! Pořád přemýšlím nad tím, jak bych mohl ty kluky posunout, aby byli tak dobří jako on.

 ?? FOTO ČTK ?? Vítězné sbohem. Erik Lesser se loučil s aktivní kariérou jako vítěz v březnu 2022 v norském Holmenkoll­enu.
FOTO ČTK Vítězné sbohem. Erik Lesser se loučil s aktivní kariérou jako vítěz v březnu 2022 v norském Holmenkoll­enu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia