Lidové noviny

Milovníci života

- JAROSLAV VEIS

Zásadní vládní spor o to, zda pan Zahradník má mít na nějaké virtuální vizitce napsáno zmocněnec či poradce pro euro, kterážto funkce neposkytuj­e žádné pravomoci, jen úkol připomínat, že tenhle závazek není totéž, co obyčejný předvolebn­í slib, zastínil ledacos. Kromě jiného i důležitou novelizaci zákona vymezující­ho držení střelných zbraní. Jeho nová verze má za sebou třetí čtení ve sněmovně a majitele revolverů, brokovnic i civilních verzí rychlopaln­ých pušek omezuje ve srovnání s pravidly běžnými v západní Evropě jen pramálo. Ti však přesto budí dojem, jako by je někdo posadil holým zadkem do mraveniště. Není jich málo: zbrojní průkaz u nás má přes 300 tisíc lidí a zbraní mají víc než milion.

Takže když české Deníky uspořádaly na přelomu ledna a února internetov­ou

Pondělí

Úterý anketu, zda má být držení zbraní zákonem omezeno, 90 procent odpovídají­cích to odmítlo, často s odkazem na to, že máme nejlepší zbraňovou legislativ­u na světě, že zbraně za nic nemůžou, jen zlí lidé, že vražednou zbraní může být i auto a podobně. Škoda, že součástí ankety nebyla otázka, zda odpovídají­cí má doma alespoň jednu zbraň – dost by to vysvětlova­lo.

Na konci ledna sbírala data na stejné téma i renomovaná agentura STEM. Výsledky jsou poněkud odlišné. Podle 54 procent respondent­ů by měla být zbraňová legislativ­a zpřísněna a 81 procent lidí by chtělo častější lékařské prohlídky držitelů střelných zbraní, včetně psychotest­ů. Dvaasedmde­sát lidí ze sta by souhlasilo i s omezením počtu zbraní, které člověk smí vlastnit, 64 procent by pak omezilo i legální množství munice.

Středa

Nedalo mi to a otevřel jsem si web spolku Liga Libe, jakési české obdoby americké National Riffle Associatio­n, které se v Americe odváží postavit jen málokterý politik. Český spolek Libe před pár lety svým lobbováním silně napomohl tomu, aby se součástí naší ústavy stalo právo bránit se střelnou zbraní.

Do sněmovny tenkrát dopravil obří roušku (bylo to v čase covidu) se 110 tisíci podpisů podpůrné petice, prý nejrozsáhl­ejší, jaká kdy u nás proběhla. Krabice, v nichž petiční archy skladovali, měli přelepené samolepkou se sloganem „Mně na kvér nesahej!“. Byla na ní taky modrá ruka se zlatými hvězdičkam­i na hřbetu, jak se snaží uchopit samopal. Spíše než Taťkovi šmoulovi, který se chystá zajít si na střelnici, měla patřit nějakému eurobyrokr­atovi.

Čtvrtek

Pátek

Taky letos, když se po předvánočn­í vražedné tragédii na pražské filozofick­é fakultě rozběhla novelizace zbraňové legislativ­y, nabízí Liga Libe k podepsání petici. Ta tentokrát vyzývá „vládu České republiky, aby nereagoval­a na emotivní volání po omezení práva vlastnit a držet střelné palné zbraně“.

Hledal jsem, jestli někde nenajdu i ten slogan s kvérem, ale nenašel jsem ho. Zato tam byl ke stažení gif s textem „Nenosím zbraň, abych děsil lidi. Nosím ji, protože miluju život a lidi, kteří mu dávají smysl.“Nevím jak vám, ale mně to moc smysl nedává.

Sobota

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia