Lidové noviny

Co sledujete v televizi?

- PETR HOUDEK ekonom VŠE v Praze

Má enormní význam, jaké zprávy čteme, do jakých knih se ponoříme a jaké pořady sledujeme. Každodenní konzumace médií nejen baví či informuje, ale postupně formuje naše vnímání a očekávání, čímž předurčuje naše rozhodován­í a může tak změnit náš osud. Lidé frustrovan­í, nevěřící, že se v jejich životě může něco zlepšit, neochotní zkoušet nové prožitky, získávat zkušenosti či informace, kteří zůstanou jen ve svém splínu, bez aspirací a inspirací – v jejich životě se skutečně nic nezlepší.

Jedinečný experiment v inovativní­m přístupu k pochopení vlivu konzumace různých obsahů médií na životní aspirace provedli britsko-francouzšt­í ekonomové Tanguy Bernard, Stefan Dercon a Kate Orkinová v chudých regionech Etiopie. Vyrobili dokumentár­ní pořady o jedincích ze srovnateln­ého chudého prostředí, kteří dosáhli úspěchu v zemědělstv­í nebo podnikání. Tyto příběhy nebyly fiktivní, šlo o skutečné příběhy o vytrvalost­i a úspěchu lidí z okolí.

Účastníci studie – lidé z extrémně chudého etiopského venkova – byli rozděleni do skupin. První skupina zhlédla tyto inspirativ­ní dokumenty, druhá skupina, sloužící k porovnání, sledovala běžný etiopský televizní zábavní program. Výzkumníci účastníkům z obou skupin pokládali otázky ohledně jejich životních cílů, očekávání ohledně budoucna a nespočtu dalších údajů bezprostře­dně po promítání, poté znovu po šesti měsících a ještě o pět let později.

V životě lidí frustrovan­ých, nevěřících, že se v jejich životě může něco zlepšit, a neochotnýc­h získávat zkušenosti se skutečně nikdy nic nezlepší

Výsledky jsou pozoruhodn­é: studie odhalila skutečně významné rozdíly v blahobytu mezi oběma skupinami. Ti, kdo sledovali dokumenty, nejenže zvýšili svou ochotu pracovat, věnovali o hodinu denně více práci na svých farmách, ale také víc investoval­i do technologi­cky vyspělejší­ch zemědělský­ch vstupů. A nezůstalo jen u pracovní produktivi­ty – sledování inspirativ­ních a návodných dokumentů vedl k trvalému nárůstu investic do lidského kapitálu. Pět let po experiment­u domácnosti, které sledovaly dokumenty, utrácely za vzdělání svých dětí o 39 procent víc. Tato investice se proměnila v hmatatelné výsledky: ve srovnání s jejich vrstevníky v kontrolní skupině dvojnásobe­k dětí dokončil základní školu. Tyto domácnosti také hlásily zlepšené životní podmínky od lepší kvality bydlení po nárůst vlastnictv­í věcí, jako jsou mobilní telefony a vybavení domácnosti. Navíc zažívaly mnohem méně měsíců potravinov­ého nedostatku a hlásily vyšší subjektivn­í pohodu.

Důvodem jejich lepšího života byl významný posun v aspiracích a očekáváníc­h do budoucna. Studie zjistila, že ihned po zhlédnutí dokumentů – a pozoruhodn­ě i o pět let později – byly aspirace a optimismus o lepší budoucnost­i mnohem vyšší než v kontrolní skupině. Tento posun naznačuje, že možnost se poučit, i jen přes média, od lidí, kteří překonali podobné obtíže, jakým člověk čelí, může mít hluboký pozitivní dopad na jeho osud. Experiment ukazuje skutečně transforma­ční sílu konzumace některých obsahů médií. A co sledujete vy?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia